Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯке сьогодні свято: 1 травня - Міжнародний день праці

Яке сьогодні свято: 1 травня – Міжнародний день праці

Этот материал также доступен на русском языке
1 травня 2023 року – це понеділок. Сьогодні відзначають Свято Весни та Міжнародний день праці, День глобального кохання та Міжнародний день соняшника.

Свято Весни та Міжнародний день праці

День праці почали відзначати на згадку про робочі протести в Чикаго в США, які розпочалися 1 травня 1886 року. Протестувальники вимагали впровадження 8-годинного робочого дня. Демонстрації протестувальників закінчувалися сутичками з поліцією. Жертви були як серед правоохоронців, так і страйкарів.

Через 3 роки Паризький конгрес II Інтернаціоналу, на згадку про події в Чикаго, прийняв рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій.

В Україні День робітничої солідарності вперше відзначили у Львові — 1890 року. День Праці також був державним святом та неробочим днем в Українській Народній Республіці. 2017 року Верховна Рада України перейменувала “День міжнародної солідарності трудящих” на “День праці”.

Міжнародний день соняшнику

Це нове неформальне свято святкують у різних містах світу 1 травня. Засновник традиції – британський міський садівник Річард Рейнолдс. Це йому спала на думку ідея, перетворити соняшник на символ гармонії між містом і природою.

Головна акція свята – посадки соняшників у місті у дворах, на пустирях, на вулицях, біля доріг, скрізь, де знайдеться місце для квітки. Окрім цього 1 травня проводяться різноманітні екологічні заходи, конкурси, майстер-класи тощо. Девіз свята: навіть мала справа та мале насіння може змінити навколишній світ на краще.

1 травня – Максимівської ікони Божої Матері

Максимівську ікону Божої Матері було написано у 1299 році за баченням святителя Максима, митрополита Володимирського.

На іконі зображена Божа Мати на повний зріст з предвічним Немовлям і митрополит Максим, який стоїть на колінах і приймає з Її рук святительський омофор. Ікона написана на згадку про явлення Пресвятої Богородиці святителю Максиму, коли він прибув до Володимира з Києва.

У видінні Божа Мати вручила йому омофор зі словами: “Раб Мій Максиме, добре, що ти прийшов відвідати Моє місто. Прийми цей омофор і паси в граді Моїм словесні вівці”.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні