П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатСтаж та пенсія: чи можуть звільнити працівника передпенсійного віку

Стаж та пенсія: чи можуть звільнити працівника передпенсійного віку

Этот материал также доступен на русском языке
Через воєнний стан на деяких підприємствах скорочується кількість працівників. Чи можуть звільнити працівника передпенсійного віку?

Якщо в організації виробництва та праці відбулися зміни, у тому числі скорочення чисельності або штату працівників, згідно з пунктом 1 статті 40 КЗпП України, то трудовий договір, укладений на невизначений термін, може бути розірваний.

Відповідно до частини другої статті 492 КЗпП України передбачено, що при звільненні працівників у випадках змін в організації виробництва та праці має враховуватись переважне право на залишення на роботі, передбачене законодавством.

У таких випадках роботодавець повинен дотримуватись вимог статті 42 КЗпП України, яка встановлює, що при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам із вищою кваліфікацією та продуктивністю праці.

Але слід зазначити, що за рівних умов продуктивності праці та кваліфікації перевага у залишенні на роботі надається у тому числі працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат (пункт 10 статті 42 КЗпП України ).

Тому особи передпенсійного віку включені до категорії осіб, яким надано переважне право залишатися на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників за однакової продуктивності праці.

Джерело: sumy.dsp.gov

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні