П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія9 квітня – Вербна неділя: що обов'язково потрібно зробити цього дня, щоб...

9 квітня – Вербна неділя: що обов’язково потрібно зробити цього дня, щоб бути здоровим

Этот материал также доступен на русском языке
9 квітня православна церква відзначає Вхід Господній до Єрусалиму, Вербної неділі та дня пам'яті мучениці Матрони Солунської.

Вербна неділя – історія свята

Вербна неділя – це народна назва свята Вхід Господній до Єрусалиму. Коли Ісус Христос верхи на ослі в’їхав у священне місто. Жителі Єрусалиму зустрічали Ісуса вигуком “Осанна”, а на його шляху кидали пальмові гілки. Зазвичай так урочисто зустрічали лише царя.

Свято Вхід Господній до Єрусалиму відзначають усі християни, а його символ – пальмова гілка. В Україні пальмову гілку замінила верба. Це дерево розквітає навесні одним із перших, а також наділяється цілющими властивостями.

Що прийнято робити у Вербну неділю

У ранок Вербної неділі на вулиці всюди можна побачити людей із гілками квітучої верби. Віруючі відвідують богослужіння у храмі та освячують гілки верби. Гілочки несуть додому і ставлять у вазу – вони вважаються потужним оберегом для всієї родини.

За традицією освяченими гілочками жартома злегка б’ють один одного, примовляючи:

Не я б’ю – верба б’є, за тиждень Пасха, недалеко червоне яєчко!

Саме цими гілочками легко аплодують дітей, які хворіють, такий ритуал допоможе дитині швидше одужати. А щоб горло не хворіло, потрібно проковтнути кілька «котиків».

Що не можна робити 9 квітня

У Вербну неділю не можна їсти м’ясо, яйця та молочні продукти, проте допускається вживання риби. Не можна цього дня займатися важкою фізичною працею. Під забороною робота на городі. Не можна лихословити і бажати поганого оточуючим.

Хто відзначає іменини 9 квітня

У неділю, 9 квітня, іменини відзначають власники таких імен: Олександр, Іван, Макар, Павло, Еммануїл, Ян, Мотрена.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні