Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 2 квітня - День геолога

Яке сьогодні свято: 2 квітня – День геолога

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 2 квітня 2023 року. 92-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року залишається 273 дні.

За церковним календарем 2 квітня відзначають іменини:

Олександра, Василь, Віктор, Віссаріон, Герман, Іван, Клавдія, Максим, Марія, Мирон, Микита, Параска, Світлана, Севастьян, Сергій, Уляна.

Які свята відзначають 2 квітня

Сьогодні відзначають багато свят, які припадуть до душі малюкам – наприклад, Міжнародний день дитячої книги чи День апельсинових бурульок.

Міжнародний день дитячої книги

2 квітня 1805 року народився датський письменник Ганс Християн Андерсен. Рідко хто не знає його казки, які принесли йому всесвітню славу: “Гидке каченя”, “Кресало”, “Дюймовочка”, “Принцеса на горошині”, “Стійкий олов’яний солдатик”, “Оле-Лукойє” та багато інших.

Саме цього дня, у день народження письменника, щорічно відзначається Міжнародний день дитячої книги.

Свято започатковано у 1967 році з ініціативи Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY) з метою підкреслити важливу роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального образу дитини, пропагувати любов до читання та привернути увагу до дитячих книг.

Традиційно з нагоди свята представники IBBY організовують у школах різних країн урочисті заходи для дітей, зустрічі з авторами та ілюстраторами, конкурси на кращий твір тощо.

День геолога України

Цього дня ви також можете привітати знайомих геологів, адже сьогодні їхній день.

Дата події унікальна для кожного року – перша неділя квітня. 2023 року ця дата — 2 квітня

Професійне свято працівників геології, геодезії та картографії — День геолога, який відзначається в Україні щорічно першої неділі квітня, встановлено Указом Президента країни № 110/95 від 7 лютого 1995 року.

Це одне з українських професійних свят, дата святкування якого збереглася незмінною з часів існування СРСР, коли його було встановлено Указом Президії Верховної Ради СРСР від 31 березня 1966 року на ознаменування заслуг радянських геологів у створенні мінерально-сировинної бази країни.

На території України налічується понад 10 тисяч родовищ та рудопроявів, у яких міститься 96 видів корисних копалин.

Найбільше значення із сировини, що зберігається в надрах, мають залізні, марганцеві, уранові руди, а також вугілля, газ, нафта і конденсат. Крім того знайдено поклади титану, циркону, каоліну та глини, графіту та нерудної сировини для металургії. Добуваються облицювальні та будівельні камені, шляхетні, рідкісні та кольорові метали.

Церковні:

На 2 квітня цього року припадає тиждень 5-го Великого посту.

Цей день в історії: 2 квітня

1513 – Під час пошуків легендарного «фонтану молодості» іспанський дослідник Хуан Понсе де Леон висадився на узбережжі Флориди в районі сучасного містечка Сент-Августин і оголосив острів власністю Іспанії.

1657 – Після смерті імператора Священної Римської імперії Фердинанда ІІІ почалися переговори про спадкоємця трону.

1722 – У м. Петербурзі видано царський указ про ліквідацію гетьманства та утворення Малоросійської колегії – органу управління Лівобережною Україною. Складалася з російських воєвод на чолі з С. Веляміновим.

У 1868 році в Англії була страчена Френсіс Кіддер. Це була остання публічна кара жінки-вбивці.

1912 – Лайнер «Титанік» вийшов море для перевірки ходових випробувань, які успішно пройшли.

1917 – Тимчасовий уряд скасував національні та релігійні обмеження у Росії.

1996 – Борис Єльцин та Олександр Лукашенко підписали договір про створення союзної держави;

2004 – у Брюсселі сім країн Східної Європи: Болгарія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина, Словенія та Естонія – приєдналися до НАТО.

2007 – Президент України Віктор Ющенко підписав указ «про розпуск Верховної Ради України» на підставі статті 90 Конституції України.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні