П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: які свята відзначають в Україні 28 березня

Цей день в історії: які свята відзначають в Україні 28 березня

Этот материал также доступен на русском языке
28 березня – вівторок. Цього дня у світі відзначають День народження пральної машини, День змін та Всесвітній день історика.

Всесвітній день історика

Це професійне свято всіх тих, хто займається історією чи пов’язаний із цією наукою. Цю професію багато хто недооцінює, проте важливо знати своє минуле, щоб розвивати майбутнє. Першим українським істориком вважається літописець Нестор, який народився 1056 року. Він є фундатором історіографії в Київській Русі.

День великих змін

День великих змін відзначають щороку 28 березня.

Щоб змінити життя на краще, не треба згортати гори. Досить зробити лише перший крок до змін – перший, але найскладніший. Почніть свій День великих змін із зарядки або з пробіжки. Змініть звичний маршрут на роботу або з роботи, більше часу проведіть на свіжому повітрі, викиньте непотрібний мотлох з дому, звільніть місце для нових речей. Говоріть “дякую”, не соромтеся висловлювати подяку.

День народження пральної машини

Щорічно 28 березня відзначається День народження пральної машини. Цього дня у 1797 році була запатентована дерев’яна дошка для прання з рельєфною поверхнею. У 1851 році Джеймс Кінг винайшов установку з барабаном, що обертається. За принципом дії вона нагадувала сучасні машини, тільки її привід був ручним. У 1856 році американський винахідник Мур представив світові власний пристрій для прання – складну конструкцію з дерев’яного ящика та рами над ним. Всередину ящика закладали білизну, зверху насипали дерев’яні кульки та заливали миючим розчином. Важель приводив у дію механізм, і рама рухалася вгору-вниз. Кульки при цьому перекочувалися разом із білизною та виконували роботу безлічі рук. Пізніше з’явився автоматичний привід, барабан, функції підігріву води, зливу, полоскання та віджиму.

Що сталося в Україні та світі 28 березня?

1566 – Великий магістр Ордену госпітальєрів Жан Парізо де ла Валетт заснував місто Валлетту на Мальті;

1842 – У Львові відкрився театр Станіслава Скарбека, на той час третій за розміром у Європі;

1876 – Японський уряд заборонив самураям носити мечі;

1930 – У Туреччині замість “грецьких” назв міст Константинополь та Ангора затверджено офіційні турецькі назви: Стамбул та Анкара;

2004 – У ніч із 28 на 29 березня разом із переходом на літній час стартувала Громадянська кампанія ПОРА;

2008 – Українська Вікіпедія досягла обсягу у 100 000 статей.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні