Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Цей день в історії: 24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Этот материал также доступен на русском языке
24 березня – 83-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 282 дні. Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день боротьби з депресією, Всесвітній день боротьби з туберкульозом, Міжнародний день досягнень, Міжнародний день інформатора, Міжнародний день права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини та гідності жертв.

Міжнародний день боротьби з депресією

Депресія – найпоширеніший психічний розлад, при якому у хворого зникає інтерес до життя, знижується самооцінка та працездатність, переважає поганий настрій, пригніченість та сильне почуття провини. На думку лікарів, це серйозне захворювання, яке потребує професійного лікування. Ще Гіппократ описав його під назвою «меланхолія».

Один із способів лікування депресії – нормалізація рівня гормонів серотоніну та дофаміну, що забезпечується дотриманням режиму здорового сну, повноцінного харчування, перебування у яскраво освітлених місцях, регулярних фізичних навантажень. Також не варто забувати про профілактику захворювання. Тому потрібно регулярно підвищувати собі настрій та самопочуття, щоб не доводити себе до депресії.

Всесвітній день боротьби з туберкульозом

24 березня Всесвітній день боротьби із туберкульозом. Дата встановлено на честь того, що саме цього дня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох відкрив збудник туберкульозу. Мета цього дня – підвищити поінформованість про глобальну епідемію туберкульозу, адже обізнаний – означає озброєний. Зараз туберкульоз – це велика проблема. Від нього помирає понад 1 мільйон людей у світі, і більшість з них – жителі країн, що розвиваються.

Що потрібно знати про туберкульоз?

  • За даними ВООЗ, близько чверті населення світу має латентний туберкульоз — люди інфіковані бактерією, але поки що не хворі і не передають хворобу. Імовірність того, що латентні заражені все ж таки захворіють на туберкульоз, становить 5–15 %.
  • Важливо знати, що туберкульоз виліковний і запобігти. Проте максимально ефективну вакцину чи ліки проти нього ще не винайшли. У багатьох країнах новонародженим ставлять щеплення БЦЖ, воно захищає дітей від найважчих форм туберкульозу. Дорослим цю вакцину майже ніколи не ставлять через те, що з віком її ефективність знижується.
  • Стрептоміцин, перший ефективний при туберкульозі антибіотик, з’явився лише у 1940-х роках. Сучасні схеми лікування ґрунтуються на антибіотиках, які винайшли у 1960-х. Зазвичай хворобу можна вилікувати за допомогою цих препаратів, але не завжди, оскільки бактерії з часом виробляють стійкість до антибіотиків.
  • У 2014 році у Великій Британії було вперше задокументовано два випадки поширення туберкульозу від кішки до людини. Агентство охорони здоров’я Англії повідомило, що зразки інфекції, взяті у домашніх тварин і хворих людей, були невідмінними і кішка була найбільш вірогідним джерелом захворювання.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні