Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: які свята відзначають 21 березня в Україні та...

Цей день в історії: які свята відзначають 21 березня в Україні та світі

Этот материал также доступен на русском языке
21 березня – 80-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 285 днів. Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день лісів, Всесвітній день поезії, Всесвітній день людей із синдромом Дауна, День свободи освіти, Міжнародний день лялькаря, Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації.

Всесвітній день поезії

1999 року на 30-й сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено щорічно відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. Перший Всесвітній день поезії пройшов у Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.

Поезія об’єднує країни, народи, культури та допомагає людям зрозуміти один одного. Протягом століть думки і почуття, зодягнені в поетичну форму, проникають у серця людей, нагадуючи, що ми всі одна велика сім’я і що ми такі різні, насправді дуже схожі один на одного.

Всесвітній день людей із синдромом Дауна

21 березня відзначається Всесвітній день людей із синдромом Дауна. Ця дата увійшла до календаря у 2005 році. Ініціатива належала учасникам VI симпозіуму, присвяченого цій темі.

Генеральна Асамблея ухвалила що цей День відзначатиметься 21 березня щороку починаючи з 2012 року та запропонувавши всім державам-членам, відповідним організаціям системи ООН та іншим міжнародним організаціям, а також громадянському суспільству, включаючи неурядові організації та приватний сектор, належним чином відзначати Всесвітній день людей з синдромом Дауна, для того, щоб підвищувати рівень поінформованості громадськості про дане захворювання.

Синдром Дауна є однією з форм вродженої геномної патології, що природно розвивається, поширеної у всіх регіонах світу і часто веде до змін моторики, фізичних характеристик і здоров’я. Життєво важливе значення для зростання та розвитку хворих має адекватний доступ до медичного обслуговування, програм раннього втручання та інклюзивної освіти, а також проведення відповідних досліджень.

Передбачувана частота синдрому Дауна становить від 1 на 1000 до 1 на 1100 живонароджених по всьому світу. Щороку приблизно від 3000 до 5000 дітей народжуються із цим хромосомним розладом.

Міжнародний день лісів

21 березня у світі відзначається Міжнародний день лісів, який був заснований у 1971 році та відтоді відзначається щорічно. Ініціатором заснування цього Дня виступила Європейська конфедерація сільського господарства на 23-й Генеральній Асамблеї у 1971 році, ідея була підтримана Всесвітньою Продовольчою та сільськогосподарською організацією при ООН (ФАО).

31% суші вкриті лісами. Вони є місцем проживання для 80% наземних тварин. Від них залежать життя понад 1 млрд людей, оскільки вони стають для них житлом, джерелом ресурсів та доходів. Незважаючи на все це, ми продовжуємо бездушно зрубувати дерева, які є джерелом життя.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні