Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаДоставка газу: за що ми платимо і чи можна вплинути на тарифи

Доставка газу: за що ми платимо і чи можна вплинути на тарифи

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на те, що деякі споживачі вважають, що тариф на доставку та розподіл газу непрозорий, його структура опублікована на сайті Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

На основі чого формується тариф на доставку газу

Згідно з інформацією Нацкомісії, структура тарифу складається з повної собівартості, матеріальних витрат облгазу, витрат на заміну лічильників, планового прибутку тощо.

Також надається інформація про планову річну замовну потужність розподілу природного газу на ділянці, що обслуговується компанією.

Цей показник формується з урахуванням даних про споживання газу, переданих споживачами за попередній газовий рік. Тому облгази автоматично замовляють річну потужність доставки газу для своїх споживачів на рівні їх реальних потреб. Тобто оплачуючи доставку газу, кожен споживач платить не за обсяг споживання, а за користування потужністю.

Хто затверджує тарифи для облгазів

Тариф на розподіл (доставку) газу щорічно затверджує Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Перед затвердженням Регулятором тарифу облгази на своїх сайтах оприлюднять проекти структури ціни для розгляду громадськості. Усі бажаючі мають право надавати свої зауваження та пропозиції до цього проекту на адресу та у строк, зазначений в оголошенні облгазу. При цьому є певні терміни для прийому зауважень та пропозицій – не менше ніж 14 календарних днів, але не більше 20 календарних днів з дня оприлюднення такого повідомлення на офіційному веб-сайті облгазу.

Результат відкритого обговорення оформляється протоколом, який підлягає оприлюдненню ліцензіатом на своєму офіційному веб-сайті та надсилається до НКРЕКП.

Також тарифи можуть не спрямовуватись на обговорення громадськості, але лише в тому випадку, якщо вони затверджуються НКРЕКП. Протокол відкритого обговорення проекту тарифу на розподіл та пакет документів, що містить підтверджуючі розрахунки, надсилає облгаз до НКРЕКП. Регулятор, у свою чергу, формує проект постанови щодо встановлення тарифу на розподіл та виставляє документ на свій офіційний веб-сайт. На сайті комісії кожен зацікавлений може ознайомитись із проектом та подати свої пропозиції.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому тариф на доставку газу відрізняється у містах та селах.

Джерело: ГазПравда

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні