П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниДеяким українцям встановлять щомісячну грошову виплату: хто зможе отримувати від 6700 гривень

Деяким українцям встановлять щомісячну грошову виплату: хто зможе отримувати від 6700 гривень

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні деякі категорії громадян отримуватимуть щомісячні грошові виплати. Нововведення торкнуться людей, які безпосередньо брали участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, і мають певні нагороди, отримані, починаючи з 2014 року.

Цей закон набрав чинності ще 1 січня 2023 року, але не міг запрацювати одразу, оскільки не було відповідного порядку. Тепер порядок затверджено.

Про які виплати йдеться і хто їх отримає?

  • Особи, яким присвоєно звання Героя України з врученням ордена «Золота Зірка», щомісячно отримуватимуть три мінімальні зарплати — з 2023 року це 20100 грн (6700 грн x 3).
  • Особи, нагороджені орденом Богдана Хмельницького, мають право отримувати щомісяця дві мінімальні зарплати — 13 400 грн (6700 грн x 2).
  • Особи, нагороджені орденом «За мужність» або орденом княгині Ольги, отримають одну мінімальну зарплату — 6700 грн.
  • Члени сім’ї загиблих (померлих) громадян, які мали відповідні нагороди, також щомісячно отримуватимуть грошову допомогу в розмірі однієї мінімальної зарплати (6700 гривень).

Чому потрібно встигнути подати заяви до 1 липня 2023 року?

Цю допомогу виплачуватимуть як пенсіонерам, так і тим, хто ще не досяг пенсійного віку і не отримує ніякого виду пенсії.

Для цього молоді ветерани, які мають відповідні нагороди, мають звернутися до Пенсійного фонду з підтверджуючими документами та оформити собі щомісячні виплати. Якщо вони встигнуть це зробити це до 1 липня 2023 року, то виплати будуть призначені з 1 січня 2023 року. Тобто той, хто звернеться за такою виплатою, наприклад, у квітні, отримає її одразу за чотири місяці. Якщо ж звернутися за виплатою після 1 липня 2023 року, то допомогу призначать з дати подання заяви.

Пенсіонери зможуть отримувати більше

До ухвалення згаданого закону пенсіонери, які мали відповідні нагороди, разом із пенсією могли додатково отримувати доплату або за особливі заслуги перед Україною або за особливі заслуги перед Батьківщиною. Розмір першого виду доплати становить 40% прожиткового мінімуму. Другого – 70% прожиткового мінімуму, але в окремих випадках може досягати 10 тис. грн (цільова щомісячна доплата, згідно з постановою КМУ від 2 грудня 2009 р. № 1309). Тепер такі пенсіонери зможуть обрати: вони хочуть отримувати доплати за старими нормами чи новим законом.

Пенсійному фонду України доручено забезпечити автоматичне призначення нової щомісячної грошової виплати таким особам з 1 січня. Отже, якщо особа вже перебуває на обліку в Пенсійному фонді та в пенсійній справі є необхідні документи, то у разі доцільності такій людині зроблять перерахування надбавки і призначать її у підвищеному розмірі. Якщо у пенсійній справі відсутні документи про нагороди, їх потрібно донести.

Джерело: Факти

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні