Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія26 лютого – Прощена неділя: що заборонено робити у цей день

26 лютого – Прощена неділя: що заборонено робити у цей день

Этот материал также доступен на русском языке
26 лютого віруючі відзначають Прощену неділю, а також православна церква вшановує пам'ять святого Мартиніана Палестинського, у народі його день називають Мартініановим днем.

Прощена неділя – традиції

На 26 лютого цього року припадає Прощена (Сиропорожня) неділя, яка закінчує масляний тиждень, а з понеділка, 27 лютого, вже починається Великий піст, що триває сім тижнів, до 15 квітня.

Зазвичай цього дня просять вибачення у людей, яких ви образили — зі злим наміром чи випадково, а ще — дарувати прощення тим, хто щиро покаявся і вибачився перед вами. Це основна традиція свята.

Ви просто кажете: “Пробач мені за все”, а співрозмовник відповідає: “Хай простить Бог” або “Бог простить і я прощаю”. До речі, прийнято вибачатися на Прощену неділю і перед померлими. Для цього або йдуть на цвинтар, або просто подумки звертаються до померлого з проханням пробачити вас за всі негідні вчинки щодо нього.

Що не можна робити в Прощену неділю

Цього дня не можна пити алкоголь та небажано їсти м’ясні страви.

Не можна займатися рукоділлям, прибирати, прати, працювати на городі чи в саду.

Категорично забороняється лаятись, лихословити, матюкатися та кричати на дітей.

Не можна відмовляти у проханні про прощення. У Прощене воскресіння, за звичаєм, трапезували сім разів – за кількістю тижнів, що входять у Великий піст. Після сімейної трапези не рекомендується прибирати зі столу їжу. Усі страви потрібно накрити рушником, щоб призвати до будинку добробут та щастя.

Згідно з народними віруваннями, цього дня відбувається Страшний суд, заборонено згадувати свої гріхи та виходити з дому після заходу сонця.

Прикмети на Прощену неділю

• Якщо на вулиці ясно і сонячно, то осінні місяці будуть також теплими, а врожай багатим.

• Східний вітер у Прощену неділю – до швидкого потепління, південний – до теплої погоди з дощами, а північний – до холодів.

• Побачити ластівок цього дня – до тепла.

• Сни на Прощену неділю вважаються віщими.

26 лютого – Мартиніанів день

Мартиніану моляться про упокорення блудних пристрастей, захист від спокус і плотських спокус.

Мартиніан почав своє затворницьке життя у віці вісімнадцяти років. Дівчина легкої поведінки на ім’я Зоя намагалася спокусити його. Щоб вистояти перед її натиском святий встав у вогонь. Надалі він звернув Зою до Господа і відправив до монастиря у Віфлеємі. У похилому віці Мартініан перебрався до Афін, де й помер.

Наші пращури 26 лютого поминали померлих. Вони йшли на цвинтарі, відвідували могили чи церкву, ставили свічки за упокій, подавали милостиню жебракам. Також у цей день вночі, дивлячись на зірки, читали змови від пристріту та псування.

Хто відзначає іменини 26 лютого?

Іменинники цього дня: Іван, Світлана, Ірина, Василь, Володимир, Гаврило, Зоя, Микола, Павло.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні