П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниМагнітні бурі в Україні на вівторок, 21 лютого

Магнітні бурі в Україні на вівторок, 21 лютого

Этот материал также доступен на русском языке
На Сонці стався найсильніший за рік спалах: йде потужна магнітна буря. Потужність магнітної бурі досягне високого показника G3.

На Сонці 17 лютого стався спалах із потужним викидом корональної маси. Через це 20 лютого та 21 лютого відчуваються магнітні бурі. Спалах на Сонці тривав 72 хвилини. Про це йдеться на порталі The Watchers.

Корональна маса, яку викинуло Сонце, рухається у бік Землі та досягла її сьогодні, 20 лютого. Це був найсильніший спалах на Сонці з квітня 2022 року. Крім того, це вже п’ятий за поточний рік спалах на Сонці X-класу.

Після спалаху на Сонці виділилося радіовипромінювання зі швидкістю 2407 км/с та радіосплеск тривалістю 22 хвилини. Це може призвести до значного радіошуму та магнітної бурі. Радари, чутливі приймачі, GPS та супутниковий зв’язок можуть працювати з перешкодами та перебоями.

Як повідомляють на порталі Space Weather, магнітна буря триватиме з 20 до 21 лютого. А її потужність буде спочатку G1 (слабка), а згодом зросте до G3 (сильної). Джерелом спалаху на Сонці стала сонячна пляма AR3229, яка викликала “цунамі” на зірці.

Цікаві факти про магнітні бурі

  • Магнітні бурі пов’язані з регулюванням погоди на Землі. Вони можуть спровокувати виникнення циклонів та збільшити хмарність.
  • Для того, щоб знизити вплив на організм цього явища, вчені радять багато рухатися та дихати максимально можливий час свіжим повітрям, а також стежити за правильністю харчування.
  • Рентгенівське випромінювання становить найбільшу небезпеку, і воно виникає при перельоті літаків під час геомагнітних бур. Якщо знаходитись на борту в цей момент, можна підхопити значну дозу опромінення.
  • Для запобігання поганому самопочуттю від бурі рекомендується не вставати з ранку різко з ліжка, оскільки це провокує запаморочення, через що може статися непритомність. Особливо це загрожує людям із гіпертонічною хворобою.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні