П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 16 лютого - День єднання та День воєнного...

Цей день в історії: 16 лютого – День єднання та День воєнного журналіста

Этот материал также доступен на русском языке
16 лютого – 47-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 318 днів. Сьогодні в Україні відзначають День єднання та День воєнного журналіста.

16 лютого в Україні святкують День єднання. Свято зовсім молоде і було запроваджено указом президента України №53/2022 від 14 лютого 2022 року.

Під час святкування цього свята на всіх будинках та спорудах усіх населених пунктів України рекомендовано підняти державний прапор та додати до одягу жовто-блакитні стрічки.

День єднання має важливу мету: показати, що українці єдина нація, яка любить свою Батьківщину та рідні землі.

Швидше за все, через воєнний стан урочистих заходів проводити не будуть, але зараз, під час війни, нам так важливо бути усім разом, бути єдиними.

16 лютого в Україні святкують День воєнного журналіста. Це професійне свято було запроваджено у 2018 році, коли міністр оборони підписав відповідний наказ. Дата була обрана невипадково. Саме 16 лютого 2016 року військовий журналіст Дмитро Лабуткін загинув під час виконання своїх обов’язків під Дебальцевим. Він був не лише капітаном 3-ї ранку, але також редактором телерадіостудії “Бриз”.

Національна спілка журналістів 16 лютого вшановує своїх колег, які допомагають висвітлювати події на передовій. З перших днів ворожої агресії саме військові журналісти ведуть свої репортажі та доносять до людей достовірну інформацію із найгарячіших точок. Це непроста та небезпечна робота, але завдяки мужності та відданості військових журналістів увесь світ знає про героїчну оборону наших захисників.

Що сталося в Україні та світі 16 лютого?

  • 1267 рік – Кастилія та Португалія укладають Бадахоський договір про міждержавний кордон;
  • 1659 – в Англії Ніколас Ванакер виписує перший у світі чек на 400 фунтів (нині цей документ зберігається в архіві Національного банку);
  • 1918 рік – проголошують створення Кубанської Народної Республіки;
  • 1919 рік – починається Волчухівська операція УГА;
  • 1923 – археологічна експедиція англійців, очолювана Говардом Картером, розкриває вхід до гробниці фараона Тутанхамона;
  • 1937 – Уоллес Карозерс, хімік-дослідник фірми “Дюпон”, отримує патент на нейлон;
  • 1945 рік – експедиційні війська США розпочинають операцію із захоплення Йодими;
  • 1957 рік – Єгипет стає чемпіоном першого Кубка Африканських Націй у Судані;
  • 1968 рік – у місті Гейлівіль (штат Алабама, США) з’являється перша телефонна служба порятунку (911);
  • 1991 рік – у Львівському театрі опери та балету проходить І Галицька Асамблея (об’єднана сесія Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської обласних рад);
  • 2005 рік – набуває чинності Кіотський протокол.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні