Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЗ якою проблемою можуть зіткнутися жінки під час оформлення пенсії?

З якою проблемою можуть зіткнутися жінки під час оформлення пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
У деяких випадках крім трудової книжки, документів, що засвідчують особу та довідки про заробітну плату, жінкам доведеться надати ще один документ.

«Для виходу на пенсію мені необхідно підтвердити в Пенсійному фонді дошлюбне прізвище. Свідоцтво про народження не годиться. А шлюб, зареєстрований 1997 року в Харкові, вже розірвано, і жодних документів не збереглося. Як мені бути?» – запитує харків’янка.

Фахівці Пенсійного фонду підказали, що у такій ситуації потрібно отримати витяг з державного реєстру актів цивільного стану. Це можна зробити в будь-якому відділі РАЦС незалежно від місця державної реєстрації акта цивільного стану та місця проживання заявника.

Для отримання виписки з Реєстру подається заява/запит, в якій зазначається одна з наступних відомостей про фізичну особу, щодо якої видається виписка з Реєстру:

  • прізвище, ім’я та по батькові, дата та місце народження особи, щодо відомостей про яку отримано запит;
  • серія та номер свідоцтва про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану, дата його видачі;
  • реєстраційний номер, згідно з яким зареєстровано внесення відомостей про акт громадянського стану.

У разі подання заяви/запиту про надання витягу з Реєстру щодо актового запису про шлюб або розірвання шлюбу додатково вказуються прізвище, ім’я та по батькові другого чоловіка.

Подати заяву/запит на отримання такого документа заявник може особисто або через законного представника:

  • безпосередньо у відділ державної реєстрації актів цивільного стану;
  • надсилаючи документи поштою (рекомендованим листом);
  • в електронному вигляді через мережу Інтернет з використанням веб-порталу «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» на сайті https://dracs.minjust.gov.ua/.

Фізична особа при особистому поданні заяви/запиту про надання витягу з Реєстру пред’являє паспорт громадянина України або паспортний документ та у відповідних випадках документи, що підтверджують сімейні відносини.

Справжність підпису заявника на заяві, а також вірність копій паспорта громадянина України чи паспортного документа та документів, що підтверджують родинні чи сімейні стосунки, має бути належним чином засвідчена.

У разі надсилання заяви поштовим зв’язком виписка з Реєстру надсилається заявнику поштою.

Якщо документи надсилаються в електронному вигляді через Інтернет із використанням веб-порталу, то подають заяву встановленої форми з накладенням кваліфікованих електронних підписів та відскановані копії необхідних документів. До заяви додається документ про внесення плати за видачу витягу з Реєстру або повідомлення про реквізити платежу (коду квитанції) для перевірки цього факту з використанням програмного продукту «check» або підтвердження права на безкоштовне отримання витягу з Реєстру.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, на які доплати до пенсії мають право жінки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні