Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 10 лютого – Всесвітній день бобових та День...

Цей день в історії: 10 лютого – Всесвітній день бобових та День народження праски

Этот материал также доступен на русском языке
10 лютого – 41-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 324 дні.

Всесвітній день зернобобових

Встановлено резолюцією Генасамблеї ООН у грудні 2018 року з ініціативи уряду Республіки Буркіна-Фасо. В офіційному зверненні представників африканської республіки до ООН наголошувалося, що установа свята стане закономірним продовженням приділення уваги зернобобовим як сільськогосподарським культурам, які грають велику роль у вирішенні продовольчих проблем, формуванню здорового способу життя через здоровий раціон харчування.

Найвідоміші боби – горох, квасоля та сочевиця. Відомо, що вони були частиною раціону харчування ще у Стародавньому Світі, де спеціально для цього вирощувалися.

День народження праски

Пристосування для розгладження одягу винайдено дуже давно. У 4 столітті до н. е. у Стародавній Греції застосовувалися способи плісування одягу з полотна за допомогою гарячого металевого прута, що нагадував качалку.

Для розгладження одягу використовувалися трохи оброблені нагріті камені. Першу згадку про праску знайдено у книзі витрат царського двору. Запис датований 10 лютого 1636 року. Згадана та описана праска вартістю 5 алтин важила близько 10 кілограмів і була монолітною.

У 18 столітті користувалися духовими прасками, у яких відкидалася кришка для завантаження вугілля, для роздмухування вугілля потрібно було періодично дмухати в бічні отвори на прасці. Потім з’явилися праски, в корпусі яких була металева трубочка для приєднання до газового балона, на кришці праски був розташований насос. Були й спиртові праски, що нагадують гасову лампу. Довгий час праски були доступні небагатьом і були розкішшю. Так за спиртову праску можна було купити стадо овець.

З появою електрики та розвитком техніки, з’явилися електричні праски.

Що сталося в Україні та світі 10 лютого?

У 1942 році перший в історії “Золотий диск” з покриттям шаром золота, випущений звукозаписною компанією RCA Victor, був вручений Гленну Міллеру. Запис пісні “Чаттануги чу-чу”.

У 1947 році в Парижі були підписані мирні договори між державами-переможцями у Другій світовій війні та колишніми союзниками гітлерівської Німеччини – Італією, Румунією, Угорщиною, Болгарією та Фінляндією. Документи набрали чинності 15 вересня 1947 року.

У 2005 році МЗС КНДР вперше відкрито заявило про створення в країні ядерної зброї.

У 2009 році на орбіті Землі сталася перша сутичка штучних супутників за всю історію космонавтики.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні