Вівторок, 19 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаЧому рахунки за світло при блекаутах не зменшуються, а навпаки збільшуються: у...

Чому рахунки за світло при блекаутах не зменшуються, а навпаки збільшуються: у ДТЕК назвали причини

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі українці при запровадженні віялових відключень електропостачання стали платити за світло більше, хоча суми у платіжках мають бути, навпаки, меншими. Чому так відбувається – розповіли в компанії Yasno (група ДТЕК).

Незважаючи на тривалу відсутність електрики через російські обстріли, суми в рахунках залишаються незмінними, а іноді навіть стають більшими, пише UBR.

У ДТЕК пояснили, що насамперед така ситуація може бути пов’язана з нерегулярною передачею показань лічильників електроенергії.

“За відсутності електроенергії справний лічильник не намотує кВт-годинник… Однак якщо клієнт не передає свідчення, обсяг електроенергії визначають за середньодобовим споживанням. Такий розрахунок базується на показниках, зафіксованих у минулі періоди”, – розповіли в компанії.

Саме тому сума в рахунку може не відповідати очікуванням клієнта, навіть якщо через відключення електроенергії його споживання за місяць знизилося.

“Єдиним рішенням у цій ситуації є своєчасна передача показань. Тоді рахунок буде максимально точним, і клієнт платитиме лише за використаний кВт-годину”, – наголосили у ДТЕК.

Ще однією причиною збільшених сум у платіжках може стати підвищене споживання після відновлення електропостачання.

Як пояснили в Yasno, якщо після включення світла громадяни відразу одночасно включають кілька потужних електроприладів, то вони можуть компенсувати заощаджений при відключенні обсяг електроенергії.

Відповідно, за підсумками місяця клієнт використовує стільки ж електроенергії, як у період без відключень.

Читайте також: Від атак РФ постраждало 75% теплової генерації України.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні