Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНовий штам Covid-19 «Кракен» вже в Україні – чим він небезпечний і...

Новий штам Covid-19 «Кракен» вже в Україні – чим він небезпечний і хто у зоні ризику

Этот материал также доступен на русском языке
Цього тижня в Україні було зафіксовано перший випадок захворювання на новий підвид штаму коронавірусу «Омікрон» XBB.1.5, або «Кракен». У МОЗ розповіли про епідеміологічну ситуацію з коронавірусом в Україні і чи варто готуватися до нової хвилі Covid-19.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко зазначив, що ситуація із захворюваністю в Україні стабільна.

«Ми зафіксували перший випадок, ми маємо підтвердження цього штаму коронавірусу. Якщо ми говоримо взагалі про епідситуацію з коронавірусної хвороби, то з перших днів 2023-го року, не суттєве, але все ж таки зростання кількості випадків, які реєструються, і в цілому за результатами тестування, і стосовно тих, хто госпіталізується до лікарень. Ситуацію вважаємо стабільною, тому що в середньому на ліжках у закладах здоров’я перебуває 3500-4000 пацієнтів. Госпіталізація нових не перевищує ту кількість, яка виписується із закладів охорони здоров’я», – повідомив Ляшко.

Перший випадок “Кракена” зареєстровано у Сумській області

За словами Ляшка, новий штам «Кракен», який підтвердили в Україні, призводить до більш інтенсивного інфікування, але поки що не спостерігаються складніші наслідки перебігу хвороби. Особливо у вакцинованих людей.

У зоні ризику люди похилого віку і люди з ослабленим імунітетом. Перший випадок зараження був зафіксований у Сумській області у людини, яка не була вакцинована проти коронавірусу.

Чому в Китаї новий штам коронавірусу назвали “бешкетником”?

Вірус «Кракен» виявлений у 29 країнах світу та циркулює вже 2 місяці. Він дуже агресивний, тому що швидко передається від хворої людини до здорової. «Бешкетником» його прозвали за раптовий початок хвороби та високу температуру. Хвороба розвивається дуже швидко. Симптоми вірусу “Кракен” пов’язані з болем у горлі та ларингітом. Ці симптоми раніше не були притаманні коронавірусу.

Читайте також: Коронавірус повертається. Час щеплюватися.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні