Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: які свята відзначають 28 січня в Україні та...

Цей день в історії: які свята відзначають 28 січня в Україні та світі

Этот материал также доступен на русском языке
28 січня – 28-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 337 днів.

28 січня – Міжнародний день захисту персональних даних. У цифрову еру персональні дані надаються щомиті: на роботі, при покупці в онлайн-магазині або при зверненні до будь-якого державного органу. Але більшість людей досі не знають, як ця інформація зберігається та використовується. Саме тому у 2006 р. Радою Європи було затверджено Міжнародний день захисту персональних даних.

А ще 28 січня – Всесвітній день безробітних. Немає достовірної інформації про те, хто став ініціатором цієї події. Але цю ідею підтримало чимало державних інституцій, громадських організацій, активістів із різних країн світу. Головна мета цього дня – привернути увагу суспільства до проблеми безробіття, через яке мільйони людей залишаються без засобів для існування. До того ж, безробіття це теж проблема держави. Адже через масове скорочення робочих місць виникає невдоволення громадян. А це призводить до політичних та соціальних криз.

А ще 28 січня святкують День народження дизельного двигуна. 28 січня 1897 р. німецьким винахідником та інженером Рудольфом Дизелем було завершено успішні випробування дизельного двигуна, який він сам і винайшов. На той момент були тільки двигуни внутрішнього згоряння, які вважалися надто недосконалими через низький ККД (коефіцієнт корисної дії). Серійне виробництво дизельного двигуна було налагоджено 1898 року. Також 28 січня святкують День відкриття Антарктиди. У 1920 році після дворічної подорожі на шлюпах Мирний та Східний члени команди Лазарєва та Беллінсгаузена побачили береги невідомого континенту. Сьогодні Антарктида – вільний континент. Тут немає часових поясів чи кордонів. А ще вона унікальна тим, що є найсухішим і найхолоднішим місцем на планеті. Тут проводять свої навчання представники NASA з космічної програми “Вікінг”. Адже умови життя на Антарктиді дуже нагадують умови Марса.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні