П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПідвищення пенсій у 2023 році: кому з пенсіонерів перерахують виплати та скільки...

Підвищення пенсій у 2023 році: кому з пенсіонерів перерахують виплати та скільки додадуть

Этот материал также доступен на русском языке
Новий рік завжди приносить якісь зміни. Зачеплять вони і пенсіонерів. Що відомо про пенсійне забезпечення на 2023 рік?

Головною подією 2023 року буде індексація пенсій. У Мінсоцполітики підтвердили, що попри воєнний час її буде проведено. Підвищення очікується лише на 5%. Особливу увагу буде приділено індексації пенсій держслужбовцям та науковцям.

Також планується перерахунок мінімальних пенсій чорнобильцям, а з 1 квітня 2023 року — автоматичний перерахунок пенсій громадянам, які продовжують працювати.

З 1 грудня 2022 року мінімальний розмір пенсії за віком – 2093 грн. Підвищення цієї суми не планується на 2023 рік.

Пенсії чорнобильцям у 2023 році будуть такі, як середня зарплата в Україні. Очікується, що у 2023 році цей показник зросте до 18 261 грн.

Якщо є інвалідність 1-ї групи, загальний розмір пенсії — 100% від середнього заробітку. Для осіб з 2-ою групою інвалідності – не нижче 80%, а з 3-ї – не менше 60%. Додаткові виплати в 2023 році будуть для тих, хто отримує пенсію меншу за мінімальну, а також для пенсіонерів з великим стажем.

За надурочний рік стажу (жінки – 30 років, чоловіки – 35) доплата по 20,93 грн.

Пенсія з інвалідності залежатиме від групи інвалідності: особи з 1-ою групою та страховим стажем від 1 до 10 років, залежно від віку визначення інвалідності, матимуть 100% розміру пенсії за віком. Особи з 2-ою групою інвалідності та страховим стажем від 1 до 14 років – 90% пенсії за віком. Особи з 3-ю групою інвалідності та страховим стажем від 1 до 14 років – 50% пенсії за віком.

Розміри пенсій за втратою годувальника будуть такі:

  • на одного непрацездатного члена сім’ї – 50% пенсії за віком;
  • на двох і більше непрацездатних членів сім’ї – 100% пенсії за віком.

Якщо йдеться про годувальника-військовослужбовця, то все залежить від причин смерті. У виконанні обов’язків військової служби – 70% грошового забезпечення загиблого годувальника кожного непрацездатного члена сім’ї – батька, дружини (дружина), чи іншого непрацездатного члена сім’ї, якщо декларація про пенсію має один непрацездатний член сім’ї.

50% грошового забезпечення загиблого на кожного непрацездатного члена сім’ї, якщо право на пенсію мають два і більше непрацездатні члени сім’ї (крім батьків, дружини чи чоловіка). Якщо годувальник загинув через нещасний випадок і це не пов’язано з військовою службою, то пенсія буде 30% грошового забезпечення годувальника.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли пенсіонери отримають безкоштовні смартфони

Джерело: golovbukh

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні