Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 10 січня – Всесвітній день метро

Цей день в історії: 10 січня – Всесвітній день метро

Этот материал также доступен на русском языке
10 січня – 10-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 355 днів.

10 січня святкують Всесвітній день метро. Саме цього дня 1863 року в Лондоні було відкрито першу лінію метрополітену. Вона мала протяжність лише 6 кілометрів, але для XIX століття ця подія стала по-справжньому резонансною. У багатьох країнах світу все ще найпопулярнішим залишався кінний транспорт. Сьогодні метро вважається ключовою частиною міської інфраструктури, а його потужностей вистачає, щоб перевозити велику кількість пасажирів щодня.

Цікава історія появи метро. Будівництво метрополітену почалося після винаходу англійським інженером Марком Брюнелем у 1814 році тунелепрохідного щита. На цей винахід його надихнуло спостереження за морським молюском, який може самостійно пробурити отвори в уламках затонулих кораблів.

Саме завдяки використанню тунелепрохідного щита в 1842 році було закінчено будівництво тунелю під річкою Темза. Цей тунель став прототипом метрополітену та підштовхнув до створення цього виду транспорту.

Першою підземкою у світі стало Лондонське метро, побудоване за проектом Чарльза Пірсона і 10 січня 1863, що відкрилося. Перша лінія мала протяжність лише 6 кілометрів і складалася з 7 станцій. Вагони метро обладнали газовим освітленням. З першого дня роботи практичність і функціональність нового виду міського транспорту перевершили всі надії. Тому влада вирішила продовжити лінію в Лондоні ще на 30 кілометрів.

Що сталося в Україні та світі 10 січня?

  • 1429 рік – Герцог Бургундський Філіп III Добрий засновує орден Золотого Руна;
  • 1781 рік – закінчується перший морехідний та торговий договір між Російською Імперією та Францією;
  • 1810 рік – шлюб Наполеона та Жозефіни було анульовано;
  • 1863 рік – у Лондоні запустили першу лінію метрополітену у світі;
  • 1920 рік – на першому в історії засіданні Ліги Націй ратифіковано Версальський договір, закінчення Першої світової війни;
  • 1939 рік – створено Запорізьку, Кіровоградську та Сумську області УРСР;
  • 1962 рік – найбільша в історії лавин катастрофа: обвал у Перу;
  • 1989 рік – з Анголи почали виводити кубинські війська;
  • 1992 рік – скасували фіксовані ціни на хліб та молоко.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні