П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниІндекс олів'є: скільки цього року коштуватиме приготування популярного новорічного салату

Індекс олів’є: скільки цього року коштуватиме приготування популярного новорічного салату

Этот материал также доступен на русском языке
Багато українців через війну не святкуватимуть Новий рік. Хоча ті, хто має можливість, планують порадувати свою сім'ю традиційними новорічними стравами. Серед яких – олів'є.

Індекс олів’є цього року добряче змінився, продукти, що використовуються при його приготуванні, подорожчали майже на 40%.

Про це у коментарі “Апострофу” сказав член Економічного дискусійного клубу Олег Пензін.

Проблема не лише у тому, що піднімається вартість, а й у тому, що падає дохід українців. Тож і новорічний стіл буде недешевим.

“За нашими підрахунками цього року один кілограм “Олів’є” коштуватиме українцям близько 340 гривень. Рік тому ця ціна становила десь 250 гривень. Тобто подорожчання близько 40%. Це відповідає загальному зростанню цін на продукти харчування, яке ми спостерігаємо  останнім часом. І якщо подивитися офіційні дані Держстату, то там видно, що зростання цін на продукти харчування порівняно з 2021 роком – близько 37%, що стосується як вітчизняних продуктів харчування, так і імпорту, адже все безпосередньо залежить від курсу долара та цін на енергоносії”, – каже Пензін.

Проте, на його переконання, проблема не так у тому, що дорожчають продукти, а в тому, що доходи українців знижуються. І після нового року зниження цін на товари теж не варто очікувати.

“Реальні доходи населення впали на чверть. І людям тепер важче забезпечувати себе продуктами харчування. Але в країні війна, і інакше бути не може. Крім того, в бюджеті наступного року влада передбачила, що ціни зростуть ще на 28%. Тобто ціни зростатимуть і далі”, – каже експерт.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, скільки коштував салат “Олів’є” в 2021 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні