Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: які свята відзначають в Україні та світі 17...

Цей день в історії: які свята відзначають в Україні та світі 17 грудня

Этот материал также доступен на русском языке
17 грудня – 351-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 14 днів. Цього дня у світі відзначаються День аутсайдера, Міжнародний день захисту секс-працівників від насильства та жорстокості. В Україні – День працівника державної виконавчої служби.

17 грудня в Україні відзначається День працівника державної виконавчої служби. В офіційному календарі професійних свят він з’явився після підписання відповідного указу Президентом України у липні 2009 року. Державні виконавці грають найважливішу роль процесі реалізації судових рішень. Адже щоб суд не ухвалив, саме вони забезпечують виконання його рішень. Саме держвиконавці роблять так, щоби аліменти виплачувались, а борги поверталися.

Сьогодні Міжнародний день захисту секс-працівників від насильства та жорстокості (International Day to End Violence Against Sex Workers), ініціатором проведення якого виступила міжнародна організація “Мережа організацій, які виступають на захист прав секс працівників” (Sex Workers’ Rights Advocacy Network, SWAN).

Ця дата, покликана звернути увагу суспільства на проблеми, пов’язані з жорстокістю та насильством, яким нерідко зазнають працівники сфери сексуальних послуг, є своя традиція, що отримала назву «Марш червоних парасольок» (March of the Red Umbrellas). У цей день усі небайдужі до проблемі дискримінації секс-працівників виходять на вулиці з червоними парасольками.Червона парасолька є символом захисту від жорстокості по відношенню до жінок, які заробляють проституцією, з боку міліції, сутенерів, клієнтів та лукавого суспільства.

Вперше червона парасолька як символ опору з’явилася у 2001 році Венеції на Першому всесвітньому конгресі секс-працівників.

Що сталося в Україні та світі 17 грудня?

1538 – Папа Римський Павло III відлучив від Церкви англійського короля Генріха VIII.

1668 — на старшинській раді в Новгороді-Сіверському Дем’яна Многогрішного обрали гетьманом.

1777 – Франція визнала незалежність британських колоній у Північній Америці (майбутніх Сполучених Штатів Америки).

1790 – у Мексиці знайшли камінь з календарем ацтеків.

1872 — у приміщенні школи сестер Ліндфорс (вул. Фундуклеївська, нині Богдана Хмельницького) відбулася перша вистава українського музичного театру в Києві — “Чорноморці” (автор — М. Лисенко; постановник — М. Старицький, він же — автор лібретто за мотивами твору . Кухаренко).

1885 – французький уряд оголосив про встановлення свого протекторату над Мадагаскаром, колонізація якого розпочалася у XVII столітті.

1897 – на Харківському паровозобудівному заводі збудували перший український паровоз.

1903 – Орвілл Райт здійснив перший у світі політ на літаку, важчому за повітря, сконструйованому ним разом зі своїм братом Вілбуром. Політ тривав 12 секунд.

1917 – розпочав роботу Всеукраїнський з’їзд робітників, солдатських та селянських депутатів, який підтримав Українську Центральну Раду. 20 грудня з’їзд відкинув ультиматум петроградської Ради Народних Комісарів, що стало приводом для українсько-більшовицької війни.

1920 – аеропорт Схіпхол в Амстердамі почали використовувати для прийому літаків цивільної авіації (нині – головний аеропорт Нідерландів).

1957 – США провели перше успішне випробування міжконтинентальної балістичної ракети “Атлас”.

1992 — депутати Федеральних зборів Чехословаччини ухвалили постанову про припинення від 1 січня 1993 року існування Чехословацької Федеративної Республіки та утворення держав-спадкоємців — Чехії та Словаччини.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні