Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 13 листопада – Всесвітній день доброти

Цей день в історії: 13 листопада – Всесвітній день доброти

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя 13 листопада 2022 року. 317-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року залишається 48 днів.

Сьогодні відзначається Всесвітній день доброти та Міжнародний день скоромовок.

Всесвітній день доброти

Історія свята

Все почалося в 1997 році, коли в Японії було створено волонтерський Всесвітній рух за доброту (World Kindness Movement), що не має політичної та релігійної приналежності, як підкреслюють самі активісти. Спочатку до нього входили лише представники країн тихоокеанського регіону, але пізніше об’єднання значно розширило географію. Через рік, 13 листопада, у Токіо стартувала перша конференція руху. День її відкриття був обраний датою нового свята — Всесвітнього дня доброти.

У чому сенс цього дня та всього руху? Як йдеться в офіційній декларації об’єднання добровольців, «ми прагнутимемо…створити добріший і повніший співчуття світ». Творити добро зовсім не складно, а результат винагородить вас сторицею, вважають учасники World Kindness Movement. Загалом добро врятує світ і об’єднає народи, адже воно за умовчанням закладено в людській природі і тому доступне кожному.

Як стати добрішим: п’ять дієвих порад

  • Вчитеся керувати своїм гнівом. Пам’ятайте: тільки ви визначаєте, яку емоцію “включати” в даний момент. Впоратися з гнівом допомагає аналіз. Запитайте себе: що саме я зараз відчуваю і чому саме це відчуваю. Коли ви намагаєтеся структуровано описати свій стан, мимоволі заспокоюєтеся, і злість стихає.
  • Розвивайте в собі емпатію: намагайтеся зрозуміти, що відчуває інша людина в тій чи іншій ситуації, які емоції вона може відчувати в даний момент, спробуйте поставити себе на її місце.
  • Кожен вечір підбивайте позитивний підсумок дня: згадайте трьох людей, які вам чимось допомогли, а також три події, які були для вас приємними і принесли радість. Повірте, що кожного дня щось подібне є, згодом ви навчитеся помічати добре відразу і не зупинятися на поганому.
  • Кажіть компліменти! Колега прийшла в гарній сукні — скажіть їй про це, це зовсім не складно. Підлеглі сьогодні молодці — похваліть, то й робота піде активніше. Головне, щоб ваші компліменти були б щирими — не варто говорити людям про заслуги, в які ви насправді не вірите, хвалити потрібно те, що справді подобається. І не забуваємо про добрі слова на свою адресу, це не менш важливо. Нагадуйте собі про власні сильні сторони щодня.
  • Намагайтеся оточити себе доброзичливими людьми. Звичайно, всі ми іноді стикаємося з негативом від оточуючих. Корисно навчитися певним психотехнікам, які допоможуть не заряджатися негативними емоціями від злих людей. А тих, для кого негативне сприйняття всього і вся — звичний спосіб життя, краще взагалі якомога виключити з ближнього кола спілкування.

За церковним календарем 13 листопада відзначають іменини:

Олександр, Іван, Олексій, Сергій, Микола, Роман, Василь, Анатолій, Федір, Степан, Леонід, Петро, ​​Всеволод, Інокентій, Яків, Трохим, Артемій, Кузьма, Герман.

Цей день в історії – 13 листопада

1775 – під час війни за незалежність американські війська під командуванням Джорджа Вашингтона захопили Монреаль.

1805 – віденський м’ясник Йоган Ланер винаходить сосиски.

1851 – Починає діяти телеграфна служба між Лондоном та Парижем.

1862 – Льюїс Керролл стримує обіцянку, дану раніше Алісі Лідделл, записуючи у своєму щоденнику: “Почав писати казку про Алісу, сподіваюся закінчити її до Різдва”.

1913 – укладається греко-турецький мирний договір. Греки отримують Кріт та острови в Егейському морі крім островів Тінідос, Імбрдос та Додеканес.

1914 – у США Мері Фелпс Джекобс патентує новий жіночий предмет спідньої білизни, відомий як «ліфчик без спинки».

1915 – після провалу операції на Галліпольському півострові Вінстон Черчілль виходить зі складу британського кабінету міністрів.

1916 – У Бельгії кардинал Мерсьє, архієпископ Малинський, висловлює протест Німеччини з приводу насильницької депортації та примусової праці бельгійців.

1940 – Компанія Willis Motor Co. відчуває перший позашляховик.

1940 – Глава радянської делегації В’ячеслав Молотов зустрічається в Берліні з Адольфом Гітлером.

1941 – Британський авіаносець «Арк Ройял» зробив атаку на німецький підводний човен біля Гібралтару. Він затоне наступного дня.

1941 – Конгрес США голосує за ухвалення поправки до Закону про нейтралітет, що дозволяє озброювати американські торгові судна, які можуть опинитися в районі бойових дій.

1943 – завершення Київської наступальної операції. В результаті було звільнено Київ та Житомир.

1968 – прем’єра мультфільму «Yellow Submarine» (Жовтий підводний човен) в США.

1970 – циклон та приливні хвилі, що наринули на Бангладеш, стають причиною загибелі понад 500,000 осіб.

1971 – відбувся висновок на орбіту навколо Марса першого міжпланетного космічного апарату; перший штучний супутник Марса (“Марінер-9”, США).

1973 – Під загрозою енергетичної кризи британський уряд запроваджує надзвичайний стан.

1980 – американський космічний апарат «Вояджер-1» передав на Землю перші фотографії Сатурна крупним планом.

1994 – Швеція вступає до Європейського союзу через референдум.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні