Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 10 листопада – Міжнародний день бухгалтерії та День...

Цей день в історії: 10 листопада – Міжнародний день бухгалтерії та День вишивальниць

Этот материал также доступен на русском языке
10 листопада у світі відзначається Всесвітній день науки, Всесвітній день молоді та Міжнародний день бухгалтерії.

Міжнародний день вишивальниць

Свято почали відзначати нещодавно – у 2013 році. А дату обрано зовсім не випадково. Саме в цей день вшановують пам’ять святої Параскеви Іконійської, яка вважається покровителькою праці вишивальниць.

Життя Параскеви Іконійської покрите таємницями. Існує легенда, що вона народилася в дуже багатій та благочестивій родині. Її батьки поважали п’ятницю, яка була днем ​​страждань Господа. Саме тому свою дитину вони назвали Параскєвою-П’ятницею. З іменем святої пов’язують багато традицій і звичаїв. Простий народ дуже любив Параскеву, бо її ікони обов’язково були у кожному домі.

День кіберпсихології

Це наука, яка вивчає вплив сучасних технологій на людину, встановлює залежність між користувачами та пристроями. Останніми роками вона досить швидко розвивається. Вважається, що основні досягнення цієї галузі було зроблено за останні 15 років. Проте сама дисципліна виникла набагато раніше – на початку 80-х років минулого сторіччя.

Міжнародний день бухгалтерії

Весь світ святкує Міжнародний день бухгалтерії. Його присвятили дню, коли була опублікована книга Луки Пачолі “Все про арифметику, геометрію та пропорції”, в якій можна знайти чимало інформації про бухгалтерську справу. Саме Пачолі вважають батьком бухгалтерії.

Свято було створене в 1972 році і мало назву День бухгалтерської кар’єри, проте через чотири роки його змінили на більш сучасне. Бухгалтерія, як професія, існує вже близько 6 тисяч років. Перші її представники були ще за Стародавнього Єгипту. В Україні Міжнародний день бухгалтерії відзначають рідко, оскільки існує окреме національне свято, яке випадає на 16 липня.

Що сталося в Україні та світі 10 листопада

  • 1764 рік – скасовано козацтво указом Катерини II;
  • 1926 рік – у Берліні було відкрито Український науковий інститут;
  • 1928 рік – будинок-музей Тараса Шевченка відкрито у Києві;
  • 1970 рік – запуск космічної станції “Місяць-17”, яка висадилася на поверхню Місяця за один тиждень;
  • 1975 рік – Генеральна асамблея ООН прирівняла поняття “сіонізм” та “расизм”;
  • 1993 рік – Софійський собор у Києві був захоплений групою сектантів “Біле братство” з метою масового самогубства на честь проголошення “кінця світу”;
  • 2004 рік – виходить перша версія браузера Firefox, який за 100 днів свого існування став однією з найуживаніших програм з відкритим кодом;
  • 2009 рік – було запущено перший гідроагрегат Дністровської ГАЕС.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні