Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 31 жовтня – Міжнародний день Чорного моря

Цей день в історії: 31 жовтня – Міжнародний день Чорного моря

Этот материал также доступен на русском языке
31 жовтня – 304-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 61 день. Цього дня у світі відзначаються Хелловін, Міжнародний день Чорного моря, День книг для задоволення, Міжнародний день хокейного воротаря, Всесвітній день економії, День "Налякай друга", Всесвітній день міст.

Міжнародний день Чорного моря: історія свята

Це свято відзначається з 31 жовтня 1996 року. Головною метою введення дня Чорного моря було привернути увагу міжнародного співтовариства до того, якої шкоди завдають перелов риби, забруднення води та глобальне потепління.

Експерти все частіше роблять висновок, що за останні роки динаміка забруднення Чорного моря значно зросла. У морі з’явилися придонні території, де практично не зареєстровано жодного живого організму. На одній третині площі шельфу північно-західної частини Чорного моря реєструються великі зони без кисню, що призводить до загибелі всього живого.

Будучи замкнутим басейном, Чорне море акумулює у собі всі забруднювачі, що приносяться водами Дунаю, Дніпра, Південного Бугу, Дністра та інших річок, причому не лише України, а й Грузії, Туреччини, Болгарії, Румунії. Річковий стік становить понад 50% всього обсягу водного надходження до моря. За даними дослідників, понад 60% забруднюючих речовин Чорного моря “приходять” саме з річковим стоком із території близько 20 країн індустріальної Європи. Усього за 30 років це призвело до незворотних змін морської екосистеми.

Одним із найбільш актуальних аспектів діяльності в рамках захисту навколишнього середовища Чорного моря в регіональному вимірі, як і раніше, залишається нестійка суспільна позиція, недостатня поінформованість, активність та усвідомлення необхідності консолідації зусиль для вирішення термінових екологічних проблем Чорного моря.

Що сталося в Україні та світі 31 жовтня

  • 1815 – британець Гемфрі Деві запатентував шахтарську лампу.
  • 1864 – Невада стала 36-м штатом США.
  • 1902 – Прокладено перший телеграфний кабель через Тихий океан – з Канади до Австралії.
  • 1941 – На горі Рашмор (США) завершено спорудження найбільшої пам’ятки світу – 18-метрові глави чотирьох президентів.
  • 1952 – У Тихому океані США провели випробування першої водневої бомби.
  • 1956 – Американський адмірал Г. Дуфек став першою людиною, що приземлилася на літаку на Південному полюсі.
  • 1968 – Президент США Ліндон Джонсон оголосив про припинення бомбардувань Демократичної Республіки В’єтнам.
  • 1992 – Папа Римський Іоанн Павло II оголосив рішення про церковну реабілітацію італійського астронома Галілео Галілея, який стверджував, що Земля не є центром Всесвіту і був змушений зректися своїх поглядів під тиском суду інквізиції.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні