Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПравославна Церква України дозволила проведення різдвяних богослужінь 25 грудня

Православна Церква України дозволила проведення різдвяних богослужінь 25 грудня

Этот материал также доступен на русском языке
Православна церква України дозволила своїм єпархіям проведення різдвяних богослужінь 25 грудня – за умови бажання віруючих.

Про це йдеться у повідомленні на сайті ПЦУ.

Згідно з повідомленням, 18 жовтня відбулося засідання Священного синоду ПЦУ. На ньому, серед іншого, було ухвалено рішення «Про можливість здійснення богослужіння на честь Різдва Христового за Новоюліанським календарем 25 грудня 2022 року».

Церква каже, що взяла до уваги численні запити та врахувала дискусію, яка протягом багатьох років йде у церкві та у суспільстві.

Священний синод Православної церкви України вирішив, що «там, де для цього існують пастирські обставини та засвідчується бажання віруючих, як виняток дозволити за рішенням настоятеля та громади 25 грудня 2022 року здійснити богослужіння за образом свята Різдва Христового. У разі здійснення такого богослужіння його учасники цього дня звільняються від обмежень посту».

Християни західного обряду святкують Різдво з 24 на 25 грудня (за Григоріанським календарем), східного обряду – з 6 на 7 січня (за Юліанським). Особливим для віруючих є вечір напередодні Різдва. Тоді близькі збираються на святкову пісну вечерю.

У чому різниця двох календарів?

Юліанський календар був запроваджений у 46 році до нашої ери римським імператором Юлієм Цезарем. Календарна реформа, що призвела до введення більш точного григоріанського календаря, відбулася в 1582 за ініціативою глави католицької церкви папи Григорія XIII. Тоді православні церкви відмовилися перейти на нову систему літочислення.

Основна різниця між григоріанським та юліанським календарем полягає в тому, як обчислюються високі роки, через що згодом збільшується різниця в датах між календарями. Якщо у 16 ​​столітті вона становила 10 днів, то у 17 столітті збільшилася до 11, у 18 столітті різниця була у 12 днів, у 20 та у 21 століттях – у 13 днів. До 22 століття різниця в датах між календарями досягне 14 днів і в 2101 православні церкви, якщо не перейдуть на григоріанський календар, відзначатимуть Різдво вже не 7, а 8 січня.

Через різницю між астрономічним та календарним роком у юліанському календарі зайвий день накопичується за 128 років, а у григоріанському, точнішому, лише раз на 3200 років.

Додамо, що в Україні вже кілька років йдеться про перехід церковного календаря УГКЦ та ПЦУ на григоріанське числення. Обидві Церкви вважають, що згодом це можливо, якщо віруючі будуть готові.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні