Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовини24 жовтня - День Організації Об'єднаних Націй та Всесвітній день боротьби з...

24 жовтня – День Організації Об’єднаних Націй та Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Этот материал также доступен на русском языке
24 жовтня – 297-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 68 днів. Цього дня у світі відзначають День Організації Об'єднаних Націй, Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, Міжнародний день дій на захист клімату.

День ООН – історія свята

У День Організації Об’єднаних Націй відзначається річниця набуття чинності 1945 року Статуту ООН. Організація офіційно з’явилася на світ з моменту ратифікації цього документа більшістю його учасників, у тому числі п’ятьма постійними членами Ради Безпеки.

24 жовтня відзначається як День ООН, починаючи з 1948 року. 1971 року у своїй резолюції Генеральна Асамблея ООН рекомендувала державам-членам відзначати цей день як державне свято.

З нагоди Дня Організації Об’єднаних Націй Генеральний секретар ООН щорічно звертається до світової спільноти із посланням

Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Щорічно 24 жовтня у багатьох країнах світу проводиться Всесвітній день боротьби з поліомієлітом (World Polio Day). Цей день було засновано понад десять років тому з ініціативи міжнародної неурядової організації Ротарі Інтернешнл. Дата була обрана невипадково: вона присвячена дню народження Джонаса Солка – американського епідеміолога та вірусолога, який розробив першу вакцину проти поліомієліту.

Мета проведення цього заходу – привернути увагу світової спільноти до проблеми захворюваності на поліомієліт та його наслідків, а також вказати на необхідність проведення своєчасних профілактичних заходів.

Поліомієліт – це дитячий спинномозковий параліч, гостре, висококонтагіозне інфекційне захворювання, обумовлене ураженням сірої речовини спинного мозку поліовірусом і характеризується переважно патологією нервової системи. В основному протікає у безсимптомній чи стертій формі. Іноді трапляється так, що поліовірус проникає в ЦНС, розмножується в мотонейронах, що призводить до їх загибелі, незворотних парезів або паралічів м’язів.

Що сталося в Україні та світі 24 жовтня

  • 1857 – у Шеффілді (Великобританія) заснований перший у світі футбольний клуб.
  • 1861 – президент США Авраам Лінкольн отримав телеграфне повідомлення з Каліфорнії – це було перше трансконтинентальне телеграфне повідомлення в історії.
  • 1929 – Чорний четвер і початок Великої депресії.
  • 1945 – урочисто відкрито Організацію Об’єднаних Націй.
  • 1986 – у Лондоні відкрито найбільший у світі магазин грамплатівок.
  • 1991 – Верховна Рада проголосила без’ядерний статус України.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні