Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 21 жовтня – Всесвітній день йододефіциту

Цей день в історії: 21 жовтня – Всесвітній день йододефіциту

Этот материал также доступен на русском языке
21 жовтня – 294-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 71 день. 21 жовтня у світі відзначають Всесвітній день йододефіциту.

Всесвітній день йододефіциту – історія свята

Всесвітній день йододефіциту відзначають щорічно 21 жовтня. Головне його завдання — підвищити поінформованість про небезпеку йододефіциту та методи його профілактики. Йод — один із найважливіших для здоров’я людини мікроелементів. Він входить до складу гормонів щитоподібної залози, які грають критичну роль в нормальному зростанні, розвитку та обміні речовин організму.

Через нестачу або відсутність йоду в організмі можуть розвиватися різні захворювання щитоподібної залози, а невеликий недолік йоду може призводити до втоми, пригніченого настрою, дратівливості, проблем з пам’яттю і головним болям.

На добову потребу організму в йоді впливають різні фактори: вік, маса тіла, стан здоров’я та ін.

У цілому для дітей до року оптимальна добова доза йоду становить 110-130 мкг, дітей до 8 років – 90 мкг, дітей до 1 мкг, дорослих — 150 мкг, вагітних жінок — 220 мкг, годуючих матерів — 290 мкг.

В раціоні людини основними джерелами йоду виступають морська риба і морепродукти, вирощені в багатому йодом грунті рослини, а також молочні продукти і яйця, отримані від тварин, в раціоні яких було достатньо йоду. Йододефіцит найбільш поширений у районах, які розташовані далеко від моря, тому що ґрунти в них бідні йодом, а в раціоні жителів присутнє мало морепродуктів.

Що сталося в Україні та світі 21 жовтня?

  • 1056 — диякон Григорій вивів першу букву. В історію рукопис увійшов під назвою “Остромирово Євангеліє”. Це найдавніша зі східнослов’янських рукописних книг, що збереглися до нашого часу. Її 294 листи прикрашені прекрасними заставками, трьома великими мініатюрами.
  • 1520 – Фернан Магеллан відкрив і пройшов протоку між Атлантичним і Тихим океанами, названий згодом його ім’ям.
  • 1805 – Трафальгарський бій, в якому британський флот під командуванням адмірала Нельсона розгромив франко-іспанський флот.
  • 1879 – американський винахідник Томас Едісон випробував свою першу лампу розжарювання з вугільною ниткою.
  • 1897 – у Миколаєві почав працювати Чорноморський суднобудівний завод.
  • 1944 – у “Бермудському трикутнику” загадково зник екіпаж кубинського судна “Рубікон”.
  • 1991 – здійснено перший у світі політ над Еверестом на повітряній кулі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні