Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЗолоті яйця: у Міністерстві розповіли, коли ціни на життєво важливий продукт впадуть

Золоті яйця: у Міністерстві розповіли, коли ціни на життєво важливий продукт впадуть

Этот материал также доступен на русском языке
Значне зростання цін на яйця викликало занепокоєння в українців. Чому ціни зросли та чи очікується їх зниження, розповіли в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

У січні-лютому 2022 року вартість десятка яєць становила близько 35 грн.

У травні-червні ціна на яйця впала нижче собівартості – до 16,5-17 грн.

У липні-серпні вона піднялася та залишалася на рівні собівартості – 25,5-26 грн.

У вересні ціна почала зростати та досягнула довоєнної вартості в 30 грн, а в жовтні знову збільшилась. Як повідомляють у Мінагрополітики, ціна збільшилась на 23,5% і наразі становить 43 грн за десяток, хоча в популярних супермаркетах ціни стартують від 50 і сягають понад 80 грн.

Як пояснив перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький, на зростання цін вплинули кілька факторів:

  1.  Сезонність.
  2.  Бойові дії, через які припинили свою діяльність чи значно скоротили виробництво низка агропідприємств. Зокрема, ТОВ «Дмитрівська птахофабрика» Донецької області, ФГ «Стимул 777» Луганської області, філія «Богодухівська птахофабрика» Харківської області, ПАТ «Птахогосподарство Авангард» Херсонської області.
  3.  Стрімке падіння цін влітку, які були нижчими від собівартості, спричинило різке скорочення поголів’я курей, яке поки не відновилося в достатній кількості.
  4. Часткове призупинення в умовах війни інкубації яєць для отримання молодняку птиці.

«З вересня відновився сезонний споживчий попит, але кількість поголів’я в областях, в яких традиційно вирощують яєчних курей, ще не відновлено, на це потрібно щонайменше два-три місяці. У результаті на ринку пропозиція яєць знизилась, що спровокувало стрибок цін», – зазначив посадовець.

За словами Висоцького, ціни на яйця впадуть та стабілізуються до довоєнного рівня вже незабаром – наприкінці жовтня-початку листопада.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні