Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 2 жовтня – День вчителя

Цей день в історії: 2 жовтня – День вчителя

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 2 жовтня 2022 року. 275-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 90 днів.

Які свята відзначають 2 жовтня

Міжнародний день соціального педагога, Міжнародний день ненасильства, День народження електронної пошти, День профтехосвіти, День уролога, Всесвітній день без алкоголю, Всесвітній день гри, Всесвітній день сільськогосподарських тварин, День плутання слідів в осінньому парку.

День вчителя

В Україні 2 жовтня святкують День освітян, більш звичний як День вчителя.

Традиційно українці відзначають День вчителя першої неділі жовтня. Отже, 2022 року святковий день припадає на 2 число.

Зі святом прийнято вітати не лише вчителів, а й усіх педагогів. Раніше діти у школах дарували своїм вчителям пісні у День вчителя, навчали вірші та приносили подарунки у вигляді букетів квітів.

Зараз, коли багато дітей продовжують навчатися онлайн, вітання переважно віртуальні.

День вчителя: історія свята

Вперше таке важливе для суспільства свято як День вчителя відсвяткували у невеликій школі у місті Сан-Пауло (Бразилія). Майже 200 років перед бразильським імператором Педро I було видано Указ про початкову освіту. Згідно з ним, у кожному поселенні країни має бути хоча б одна школа, де дітей навчатимуть абетці.

Перше святкування відбулося 1947 року. Тоді педагоги та учні організували невелике частування та принесли до школи домашню випічку.

День вчителя в Україні розпочали святкувати лише 28 років тому. Це неробочий день, адже свято завжди припадає на неділю. Однак для вчителів та педагогів у школах традиційно влаштовують різні святкові заходи напередодні (у п’ятницю чи суботу). Основна мета цього дня — подякувати вчителям за їхню тяжку працю.

Свята

2 жовтня – Міжнародний день ненасильства. Як і більшість подібних свят, його запровадили з ініціативи ООН. Основне завдання – утвердити культуру миру та терпимості. До речі, він був присвячений дню народження Ганді.

Міжнародний день соціального педагога — професійне свято, яке відзначається щорічно 2 жовтня. У травні 2009 року у Копенгагені відбулася XVII Міжнародна конференція соціальних педагогів. У цьому заході взяли участь представники 44 країн.

Цього дня:

1836 – з п’ятирічної подорожі на кораблі “Бігль”, до Англії повернувся Чарльз Дарвін, творець теорії еволюції. За цей час він зібрав колекцію тварин, написав сотні нотаток. Крім того, під час зупинки в Патагонії він знайшов скелет до цієї невідомої тварини – мегатерію. Сам Дарвін думає, що це дуже великий броненосець, але подальше вивчення останків призводить вчених до висновку, що це гігантський лінивець.

1870 – Рим став столицею об’єднаної Італії.

1928 – У Мадриді створено організацію Опус Деї або Прелатуру Святого Хреста і Справи Божого. Вона необхідна для “реалізації євангельського заклику до особистої святості, дотримання Христа та апостольського свідчення про віру у повсякденному житті”. Багато глядачів дізналися про існування цієї організації з книги Дена Брауна “Код да Вінчі”.

1936 – У США було відкрито перше після скасування “сухого закону” підприємство з виробництва алкогольних напоїв.

1971 перший великий успіх англійського співака Рода Стюарта: його альбом Every Picture Tells A Story на шість тижнів став на чолі англійського чарту.

1991 – Комп’ютерні гіганти Apple, IBM і Motorola домовилися про створення альянсу, спрямованого насамперед проти Microsoft, для створення платформи PReP.

1997 – Офіційно оголошено, що в Японії виявлено людський ген, який забезпечує функції біологічного годинника.

2000 – Вчені з американської урядової організації Ames Laboratory створили новий надтвердий матеріал, що по твердості поступається тільки алмазу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні