П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовини1 жовтня - Міжнародний день людей похилого віку – цікаві факти

1 жовтня – Міжнародний день людей похилого віку – цікаві факти

Этот материал также доступен на русском языке
1 жовтня у світі відзначають Міжнародний день вегетаріанства, Міжнародний день людей похилого віку, Міжнародний день музики, Міжнародний день кави, День геронтолога, Всесвітній день какао та шоколаду.

Міжнародний день людей похилого віку – історія свята

Генеральна Асамблея в резолюції від 14 грудня 1990 року проголосила 1 жовтня Міжнародним днем людей похилого віку . Заснований у розвиток однієї з ініціатив Організації Об’єднаних Націй – прийняття у Відні 1982 року Всесвітньої асамблеєю з проблем старіння Міжнародного плану дій з проблем старіння, схваленого наприкінці того ж року Генасамблеєю ООН.

В Україні за останні 10 років на майже 3 млн осіб зменшилась кількість пенсіонерів та станом на 1 січня 2022 року їх налічується 10 841 117 осіб.

Українців називають старіючої нацією. Співвідношення працюючих громадян та пенсіонерів постійно змінюється не на користь перших. Відповідно, ця проблема серед інших відбивається на здатності держави забезпечувати більшу частину людей похилого віку гідними пенсіями та іншими соціальними благами.

Якщо вірити статистиці, то у другій половині ХХ століття тривалість життя збільшилась на 20 років. На сьогоднішній день у всьому світі живе майже 700 мільйонів людей, які відзначили 60-річний ювілей.

За прогнозами демографів, до 2030 року громадяни, вік яких понад 60 років становитимуть майже третину населення економічно розвинених країн.

Відомі довгожителі

Дожити до ста років вдається не всім, оскільки тривалість залежить від різних факторів. До них відносяться спадковість, місце існування, настрій людини та її цілі.

За класифікацією ВООЗ, до довгожителів належать люди, які відзначили 90-річчя.

Сьогодні люди, які перейшли сторічний рубіж, зустрічаються в багатьох країнах світу. США може по праву пишатися кількістю довгожителів: у 2000 році тих, хто відзначив 100 років і більше, налічувалося понад 70 тисяч.

Одним із найвідоміших довгожителів є колумбієць Хав’єр Перейра, який прожив 169 років. В Угорщині Золтан Петрідж прожив 186 років. Тенсе Абзіве, мешканець Осетії, відзначив 180-річчя. Довгожителі, які прожили понад 150 років, є також у Туреччині, Албанії та Пакистані.

Всесвітній день какао та шоколаду

Спочатку свято називалося День какао і проводилося під егідою Всесвітньої організації какао (ICCO). З 2010 року відзначається як Всесвітній день какао та шоколаду – з ініціативи французької Академії шоколаду та кондитерських виробів, яка підтримала ідею ICCO.

Міжнародний день кави

Свято було засноване у 2014 році, коли Міжнародна кавова організація ухвалила рішення запустити перший офіційний Міжнародний день кави у Мілані. До цього святкування дня кави у багатьох країнах світу проходило 29 вересня.

За статистикою кожна 3 людина у світі не представляє свого ранку без ароматної кави, що бадьорить. Її магія сприяє налагодженню комунікаційних зв’язків, дозволяє перепочити в обідню перерву і т. д. З моменту приготування першого напою минуло понад 7 століть.

Що сталося в Україні та світі 1 жовтня?

  • 1648 – козацькі полки захопили фортецю Кодак у Запоріжжі.
  • 1661 – у Королівстві Англія відбулися перші перегони на яхтах: король Карл II обігнав свого брата Джеймса.
  • 1727 – на генеральній раді в місті Глухові Данило Апостол обраний гетьманом.
  • 1928 – в СРСР затверджено перший 5-річний план розвитку народного господарства.
  • 1931 – розпочав роботу і випустив перший трактор Харківський тракторний завод.
  • 1938 – німецькі війська увійшли на територію Чехословаччини.
  • 1949 – у Пекіні проголошено створення Китайської Народної Республіки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні