Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

Цей день в історії: 30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

Этот материал также доступен на русском языке
30 вересня у світі відзначають Міжнародний день перекладача. В Україні цього дня святкують Всеукраїнський день бібліотек та День усиновлення дітей.

Всеукраїнський день бібліотек- історія свята

Щорічно 30 вересня відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Це свято встановлено в Україні Указом Президента України від 14.05.1998 р. № 471/98 з огляду на великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки та культури, необхідність подальшого підвищення їхньої ролі в житті суспільства. Звичайно, зараз можна завантажити та купити майже будь-яку книгу, але! По-перше, всіх книг не купиш, а у бібліотеці можна взяти абсолютно безкоштовно. А по-друге, у бібліотеці є особлива, чарівна «книжкова» атмосфера, яка поєднує однодумців. Адже сучасна бібліотека поєднує освіту та інформування, надаючи доступ до свого фонду, та, крім цього, відкриває електронний ресурс для читачів. Її функції стають набагато ширшими, адже там проводяться виставки, конференції, брифінги та творчі вечори. Бібліотека сьогодні – точка опори, де будується простір культурного суспільства.

Що сталося в Україні та світі 30 вересня?

  • 1452 — у друкарні Йоганна Гутенберга вийшла у світ перша в Європі друкована книга — Біблія.
  • 1614 — Між козацькою старшиною та комісарами Речі Посполитої підписано угоду, якою обмежувалися козацькі права та реєстрове козацтво зобов’язувалося нести сторожову службу та жити лише у Запоріжжі.
  • 1929 – Британська служба “Бі-бі-сі” вперше провела телетрансляцію.
  • 1929 – У Франкфурті-на-Майні німецький авіаконструктор Фрітц фон Опель здійснив політ на планері з ракетними двигунами. За 75 секунд польоту він подолав відстань 3 км.
  • 1946 — оголошено перші вироки нацистським злочинцям на Нюрнберзькому процесі.
  • 1990 — на площі біля Республіканського стадіону у Києві відбувся майже тристатисячний мітинг під гаслом “Ні — новому Союзному договору!”, санкціонований президією Київської міської ради.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні