Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаСтало відомо, у кого за борги за комуналку можуть забрати майно навіть...

Стало відомо, у кого за борги за комуналку можуть забрати майно навіть у воєнний час

Этот материал также доступен на русском языке
Українці почали отримувати виклики до суду за несплату комуналки. Чи це законно під час воєнного стану і що робити в даній ситуації?

Як мовиться в сюжеті «Сніданку з 1+1», ще в березні з’явилася постанова, що до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється нарахування та стягнення неустойки за невчасне та/або неповне внесення плати за житлово-комунальні пише Фінанс.

Але в серпні народні депутати ухвалили закон, у якому схвалили перелік тих, з кого комунальники не можуть стягнути борг на період воєнного стану. Ці зміни відносяться в першу чергу до людей, які проживають в районах ведення бойових дій або тимчасової окупації. Саме їм держава дає відстрочку від сплати боргу, а на інших територіях це нововведення більше не діє. Але за словами голови спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, якщо ваше місто було в окупації певний час, то борги, що накопичилися, саме за період тимчасової окупації можна не платити. Щоб комунальники здійснили перерахунок ваших платежів, необхідно надати довідку, яка підтверджує вашу відсутність у будинку на період окупації населеного пункту або під час проведення бойових дій у регіоні.

Її можна отримати в територіальній громаді, де ви перебували в евакуації. А ось ігнорування сплати боргів може коштувати не тільки ваших фінансів, але й майна.

«Якщо у вас є борги за житлово-комунальні послуги, є рішення суду про стягнення цих боргів, то у вас можуть заарештувати не тільки майно, але і карткові рахунки, і авто», – підкреслив Попенко.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні