Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 29 вересня - Всесвітній день серця та День...

Цей день в історії: 29 вересня – Всесвітній день серця та День пам’яті жертв Бабиного Яру

Этот материал также доступен на русском языке
29 вересня – 272-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 93 дні.

День пам’яті жертв Бабиного Яру

29 вересня – День пам’яті жертв Бабиного Яру. Ця трагедія стала одним із найстрашніших символів Голокосту.

Протягом двох днів 29-30 вересня 1941 року в окупованому нацистами Києві провели перший масовий розстріл військовими беззбройного цивільного населення. Загалом, з 29 вересня до 11 жовтня нацисти вбили майже все єврейське населення міста — понад 50 тисяч чоловіків, жінок та дітей. Лише у перші два дні розстрілів убили майже 34 тисячі людей. 1, 2, 8 та 11 жовтня – ще близько 17 тисяч.

Всесвітній день серця – історія свята

Всесвітній день серця проводиться з 2000 року з ініціативи Всесвітньої федерації серця за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). До 2011-го це свято відзначалося в останню неділю вересня, але з того часу його відзначають щороку 29 вересня.

Мета запровадження нової дати — підвищити усвідомлення у суспільстві небезпеки, яка спричинена епідемією серцево-судинних захворювань у світі, а також ініціювати всеосяжні профілактичні заходи щодо ішемічної хвороби та мозкового інсульту у всіх групах населення. Всесвітній день серця проводиться під гаслом «Серце для життя».

Щорічно від хвороб серця помирає понад 17 млн ​​людей. ВООЗ припускає, що до 2030 року це число перевищить 23 млн. Інсульт та ішемічна хвороба серця є головними причинами у світі, що викликають смерть пацієнтів, і становлять 31% від усіх смертельних випадків (за даними ВООЗ).

Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань – артеріальні гіпертензії, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, надмірна вага, гіподинамії, тютюнопаління та стреси. За даними Всесвітньої федерації серця, 80% випадків передчасної смерті від інфарктів та інсультів можна запобігти, якщо вести здоровий спосіб життя, контролювати вживання тютюну, харчування та фізичну активність.

День отоларинголога

Щороку 29 вересня в Україні святкують професійне свято працівники медицини. І це не спільне свято, а свято на честь фахівців із певної галузі. Лікарі отоларингологи займаються лише недугами, пов’язаними з вухом, горлом чи носом.

Що сталося в Україні та світі 29 вересня?

  • 1739 — за Бєлградським договором Російська імперія отримала від Османської імперії Азов та Запоріжжя.
  • 1789 – Конгрес США проголосував за створення американської армії.
  • 1793 — у британському спортивному журналі вперше згадано про гру у теніс.
  • 1829 — після реорганізації лондонської поліції у Великій Британії засновано Скотленд-Ярд, офіційне поліцейське розслідувальне управління.
  • 1926 — закрито та проголошено музеєм Києво-Печерська лавра.
  • 1941 – початок масових вбивств у Бабиному Яру.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні