Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіБагатодітні батьки можуть звільнятися з військової служби - рішення Верховної Ради України

Багатодітні батьки можуть звільнятися з військової служби – рішення Верховної Ради України

Этот материал также доступен на русском языке
Рада своїм рішенням дозволила звільнятися з військової служби багатодітним батькам, які були призвані у перші дні воєнного стану в країні.

Депутати дозволили звільнятися з військової служби батькам трьох чи більше неповнолітніх дітей.

Верховна Рада прийняла за основу та в цілому законопроект №7678 про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо додаткових підстав звільнення з військової служби під час військового стану, яким дозволила звільнятися зі служби під час військового стану батькам трьох або більше неповнолітніх дітей.

За відповідне рішення проголосував 331 народний депутат.

Законопроектом внесено зміни до статті 26 Закону «Про військовий обов’язок та військову службу» та передбачено, що: «Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб з числа резервістів у особливий період, звільняються з військової служби у зв’язку з наявністю у військовослужбовця трьох та більше дітей віком до 18 років».

Як зазначається в пояснювальній записці, у перші дні повномасштабного вторгнення РФ багатьом багатодітним чоловікам прийшли повістки з військкомату.

«Абзац четвертий частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» містить норму про те, що відстрочка надається від призову на військову службу під час мобілізації деяким особам, а саме: «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовослужбовців у зокрема: жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років;». Підпункт “г” пункту 1 частини четвертої статті 26 ЗУ “Про військовий обов’язок та військову службу” під назвою “під час дії особливого періоду (крім періоду дії військового стану)” також містить цей абзац.

Тобто ці особи можуть призиватися за власним бажанням, але на практиці їх могли закликати і без бажання», – зазначають автори та додають, що через складність перевірки, чи підлягає особа мобілізації, пропонується дозволити звільнятися зі служби багатодітним батькам.

Источник

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні