П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаКомуналкаНова ухвала про переселенців: як не залишитися без виплат

Нова ухвала про переселенців: як не залишитися без виплат

Этот материал также доступен на русском языке
Як відомо, власники житла, які безкоштовно надали притулок тимчасовим переселенцям, отримують компенсацію за витрати на оплату комунальних послуг. Однак у вересні порядок надання змінився.

Компенсація на оплату комуналки: що змінилося у нарахуванні виплат?

З 1 жовтня тим, хто безкоштовно дав притулок переселенцям, компенсацію на оплату комуналки хочуть збільшити до 900 гривень на людину (було 450 гривень). Однак на початку вересня набула чинності постанова Кабміну № 977*, і тепер ці виплати отримають не всі.

1. Згідно з документом, перелік переселенців, за розміщення яких надавалася компенсація, скоротився. Тепер на грошову допомогу можуть розраховувати власники житла, які прихистили біженців із Києва, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей.

2. Також скасовано вікові обмеження для одержувачів виплат. Раніше компенсацію отримували лише повнолітні (від 18 років і старші). У новій постанові ці обмеження скасували. Претендувати на фінансову допомогу можуть діти, які є власниками житла. Заяву від їхнього імені повинні подати батьки або опікуни.

3. Змінили терміни виплати компенсацій. Раніше грошову компенсацію за надання притулку переселенцю виплачували до кінця місяця, але за умови відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги. Однак, починаючи з вересня, перерахування коштів можна очікувати як протягом місяця, після подання звітних документів про розміщення переселенців, так і в будь-який час (без обмежень щодо терміну).

4. Відповідно до постанови, не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня розміщення переселенця у своїй оселі необхідно звернутися до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради, військової адміністрації, уточнити, які документи необхідно надати, і заповнити відповідну заявку. Також аналогічну заяву слід подати, якщо переселенці виїхали або змінилася їхня кількість.

Щоб не залишитися без виплат

Зверніть увагу: для отримання компенсації власник житла повинен подати відповідну заяву не пізніше п’яти днів від дня закінчення звітного місяця.

* Постанова КМУ від 30.08.2022 р. № 977 «Деякі питання, пов’язані з компенсацією за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні