Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовини23 вересня День народження легендарної Соломії Крушельницької – цікаві факти з біографії

23 вересня День народження легендарної Соломії Крушельницької – цікаві факти з біографії

Этот материал также доступен на русском языке
23 вересня – 266-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 99 днів. Цього дня у світі відзначаються День народження жувальної гумки, День святкування бісексуальності, Міжнародний день жестових мов, День освітніх технологій.

150-річниця з Дня народження Соломії Крушельницької

23 вересня День народження знаменитої української співачки, яка своїм талантом підкорила увесь світ – Соломії Крушельницької!

Сьогодні рівно 150 років від Дня її народження. Соломія Крушельницька народилася на Тернопільщині, у селі Білявинці у родині священика. Коріння роду Крушельницьких простежується 1395 року, коли Володимир Ягайло надав шляхетські привілеї. У родині Крушельницької було ще 5 сестер та 2 братів. Усі здобули хорошу освіту у Тернопільській гімназії чи приватно. Любов до співу була сімейною традицією – діти об’єдналися у домашній хор, який давав концерти гостям, пише Модерато. Соломія Крушельницька змалку любила грати “в артистку”.

Вона одягалася у бабусині сукні, робила зачіски, декламувала та співала. 7-річною дівчинкою радувала грою на фортепіано гостей. Ігри на цьому інструменті вчила дівчинку Євгенія Барвінська, мати українського композитора Василя Барвінського.

Рано Соломію засватав наречений. Майбутній чоловік любов до музики нареченої не поділяв і вчитися співу заборонив. Хоча все було готове та запрошення розіслані, Соломія вмовила батьків шлюб розірвати, а дівчина поїхала до Львова вчитися співу. Освіту співачки Соломія здобула у Львові. У дипломі зазначено: “має всі дані, щоб стати окрасою навіть першорядної сцени”. До речі, згодом тут науку співу завершує її молодша сестра Ганна. Водночас Соломія продовжує своє навчання у Мілані.

На 21-му році життя – вперше дебютувала на сцені Львівського оперного театру в опері “Фаворитка” Г.Доніцетті. Далі були “Сільська честь” Масканьї, “Аїда” та “Трубадур” Верді, “Фауст” Гуно. А о 23-й Крушельницька вже співала у театрах Італії. За своє життя Соломія об’їздила з гастролями півсвіту – від Європи до США та Південної Америки, Санкт-Петербурга до Буенос-Айреса. У її концертній програмі завжди звучала українська пісня. У 1910-1939 pp. завершивши активну концертну діяльність, Крушельницька осідає в італійському містечку Віареджо.

Зі своїм чоловіком вона жила в будинку, який згодом усі знали як віллу “Salome”. Соломію Крушельницьку, громадянку Італії, 1939 р. у Львові застала війна. Окупаційна влада забрала її будинок у Львові, залишивши власниці лише частину квартири (зараз Музично-меморіальний музей С. Крушельницької у Львові). Співачка так і не змогла виїхати за кордон і під пильним поглядом радянської влади, переживши війну, працювала у стінах Львівської консерваторії та проживала у Львові до самої смерті 1952 року.

День жестових мов – історія

За даними Всесвітньої федерації глухих, у світі налічується понад 70 мільйонів глухих людей. Більше 80% з них живуть у країнах, що розвиваються. Разом вони використовують понад 300 різних жестових мов. Конвенція про права інвалідів визнає та заохочує використання жестових мов. У ній вказується, що ці мови мають статус розмовних мов і зобов’язують держави-учасниці полегшувати вивчення мов жестів та сприяти розвитку мовної ідентичності спільнот глухих. Генеральна Асамблея ООН проголосила 23 вересня Міжнародним днем ​​жестових мов, щоб підвищити обізнаність про значення жестових мов за повної реалізації прав людини глухих.

День народження жувальної гумки

Найдавніша жувальна гумка датується VII-II століттями до н. і є шматочками доісторичної смоли з відбитками людських зубів. Але Днем народження жуйки у більш сучасному її розумінні є 23 вересня 1848 року – день, коли американський винахідник Джон Куртіс виготовив у себе вдома першу жувальну гумку. Ця гумка була проміжним варіантом між доісторичним і сучасним. Джон Куртіс додавав у соснову смолу парафінові ароматизатори. Але така жувальна гумка не мала особливого попиту через надто велику кількість домішок, які в ті часи неможливо було видалити зі смоли. Тому «еволюція» жуйки тривала й у 1869 року з допомогою Томаса Адамса, перейшла новий рівень — каучукову основу. Така версія сподобалася споживачам набагато більшою. Тому Адамс не зупинився і почав додавати в суміш лакрицю, а також запатентував автомат із виготовлення жувальної гумки.

Що сталося в Україні та світі 23 вересня?

  • 1122 – імператор Священної Римської імперії Генріх V відновив право папи римського призначати єпископів і гарантував церкві повернення раніше захоплених церковних земель.
  • 1846 – Йоганн Готфрід Галле та Генріх Луї д’Арре відкрили Нептун, восьму планету Сонячної системи.
  • 1848 — американець Джон Куртіс зробив першу жувальну гумку.
  • 1913 – француз Ролан Гаррос першим перелетів через Середземне море.
  • 1938 — під час Всесвітнього ярмарку в Нью-Йорку закладено капсулу часу, яку мають розкрити у 6939 році.
  • 1992 — на американському ядерному полігоні в штаті Невада здійснено останній ядерний вибух.
  • 1998 – Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію 1199 – яка зобов’язала уряд Союзної Республіки Югославія припинити бойові операції в Косові.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які свята відзначають 19 вересня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні