П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниСкільки отримає сім'я за втрату годувальника-військовослужбовця, залежить від запису у "похоронці"

Скільки отримає сім’я за втрату годувальника-військовослужбовця, залежить від запису у “похоронці”

Этот материал также доступен на русском языке
Розмір пенсії у зв'язку з втратою годувальника-військовослужбовця залежить від його смерті. Пенсія передбачена Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби та деяких інших осіб».

Члени сім’ї померлого чи загиблого військовослужбовця чи представника силових структур мають право на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника. Як нагадують у Пенсійному фонді, це передбачено Законом України від 09.04.1992 року № 2262-XII «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Такі виплати призначаються в разі смерті чи загибелі годувальника під час проходження служби, не пізніше трьох місяців після звільнення з неї або пізніше, якщо смерть спричинена пораненням, контузією, каліцтвом чи захворюванням, отриманими у період проходження служби.

Розмір виплат залежить від причини смерті годувальника:

1. Якщо годувальник помер чи загинув при виконанні службових обов’язків пенсія призначається в розмірі:

  •  70% грошового забезпечення померлого/загиблого годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї – батька, дружини (чоловіка), або іншого непрацездатного члена сім’ї померлого/загиблого годувальника, якщо право на пенсію має один непрацездатний член сім’ї;
  •  50% грошового забезпечення померлого/загиблого годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї, якщо право на пенсію мають два і більше непрацездатних члени сім’ї (крім батьків та дружини (чоловіка)).

2. Якщо годувальник помер/загинув внаслідок нещасного випадку, не пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби, пенсія обчислюється в розмірі 30% грошового забезпечення годувальника.

Заяву на призначення пенсії потрібно подавати до силових структур, в яких померлий проходив службу.

Нагадаємо, виплата «військових» пенсій може не припинятись при повторному прийнятті на військову службу.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні