Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яУ програмі «Доступні ліки» з'явилися два безкоштовні препарати для лікування легень –...

У програмі «Доступні ліки» з’явилися два безкоштовні препарати для лікування легень – МОЗ

Этот материал также доступен на русском языке
2022 року програма «Доступні ліки», незважаючи на війну, продовжує розширюватися.

Кабінет міністрів України ухвалив постанову, яка дозволить українцям безкоштовно отримувати ліки проти хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ). Вартість лікарських засобів відшкодовуватиметься Національною службою здоров’я України.

Хронічне обструктивне захворювання легень – невиліковне, у хворих спостерігається ускладнене дихання, тяжка задишка, хронічний кашель.

ХОЗЛ є найчастішою причиною інвалідизації та летальності серед усіх захворювань респіраторної системи.

В Україні від ХОЗЛ страждають близько 4% населення. Симптоми захворювання полегшують за допомогою препаратів. До цього часу для лікування проти ХОЗЛ здійснювалася реімбурсація монопрепаратів (тобто містять у складі одну активну речовину). Постанова розширює програму реімбурсації двома новими комбінованими лікарськими засобами.

У програму реімбурсації (відшкодування) увійдуть Будесонід+Формотерол (порошок або аерозоль для інгаляцій), Сальметерол+Флютіказон (порошок для інгаляцій).

Щоб отримати електронний рецепт на препарати для лікування ХОЗЛ, пацієнту необхідно звернутися до лікаря первинної медичної допомоги.

Нагадуємо, що до програми реімбурсації «Доступні ліки» також входять лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, профілактики інфаркту та інсульту, цукрового діабету (включаючи препарати інсуліну), розладів психіки та поведінки, епілепсії, бронхіальної астми та нецукрового діабету. Отримувати «Доступні ліки» українці можуть безоплатно або з невеликою доплатою у будь-якій аптеці, яка має договір із Національною службою здоров’я України, яка відшкодовує вартість лікарських засобів аптекам.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, долар виріс – чи подорожчають доступні ліки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні