Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 14 вересня – День мобілізаційного працівника в Україні

Цей день в історії: 14 вересня – День мобілізаційного працівника в Україні

Этот материал также доступен на русском языке
14 вересня – 257-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 108 днів. Цього дня у світі відзначаються День слухання шурхоту, День міжсобойчиків та День мобілізаційного працівника в Україні.

День мобілізаційного працівника в Україні

З урахуванням серйозності та значущості професійної діяльності співробітників ДМЗУ, 22 серпня 2000 року міністр оборони країни підписав наказ «Про започаткування Дня мобілізаційного працівника», який наказував відзначати його 14 вересня кожного року.

Свято присвячене фахівцям, які перебувають на державній службі Головного організаційно-мобілізаційного управління України.

Календарна дата події спирається на 14 вересня 1993 року, коли Управління мобілізації та комплектування ГШ ЗС України було перетворено на ДМЗУ.

Початком формування мобілізаційної служби зазвичай вважається 1939 рік. Саме тоді було створено перший підрозділ у складі наркомату. Це підтверджується окремим наказом НКВС СРСР від 20 квітня. Після розпаду Радянського Союзу 1992 року в Україні з’явилося власне Управління мобілізації та комплектування Головного штабу Збройних Сил. Воно зазнало деяких змін, але діє і зараз.

День слухання шурхоту

Це одне з осінніх свят. Його відзначають щороку 14 вересня. Сенс свята надзвичайно простий: повернути людям аудитивне (мовленнєве) сприйняття реальності, втрачене з появою кіно, телебачення та відеоблогів.

Що сталося в Україні та світі 14 вересня?

  • 1797 – державний переворот у Французькій республіці.
  • 1812 – французька армія Наполеона увійшла до Москви, залишеної за наказом головнокомандувача М. Кутузова.
  • 1871 — розпочав свою діяльність перший Придніпровський в Україні банк — Харківський акціонерний земельний банк (у Галичині перші банки виникли у XVII столітті — такі, як вірменський банк Mons Pius у Львові).
  • 1939 – у США авіаконструктор Ігор Сікорський (колишній киянин) підняв у повітря свій перший вертоліт VS-300.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли відзначають Міжнародний день благодійності.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні