Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧи законно відключати абонентів від комунальних послуг за борги під час війни?

Чи законно відключати абонентів від комунальних послуг за борги під час війни?

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну багато українців залишилися без роботи та доходів, тому не дивно, що борги з комуналки зростають. Але в ході військового стану в Україні заборонено відключати абонентів від послуг ЖКГ через заборгованість, а також зупиняти їх надання. Ці заборони регулюються відповідною ухвалою уряду.

Про це йдеться в роз’ясненні Сьомого апеляційного адміністративного суду, пише Фінанс.

Під час військового стану в Україні також діє заборона на нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, відсотків річних, нарахованих на заборгованість, «освічену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати.

«Таким чином, законодавцем забезпечено безперебійне надання послуг навіть за наявності боргів. Однак це не звільняє споживачів послуг від оплати їх в повному обсязі, адже наповнення бюджету є однією із складових стабільності економіки», — йдеться у роз’ясненні.

Раніше Президент України Володимир Зеленський підписав закони, якими запроваджується мораторій на підвищення комунальних тарифів. Так, протягом воєнного стану і 6 місяців після його завершення в Україні не зміниться ціни на газ, теплопостачання та гарячу воду.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні