Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія31 липня – День Омеляна: прикмети та традиції

31 липня – День Омеляна: прикмети та традиції

Этот материал также доступен на русском языке
31 липня православні вшановують пам'ять мученика Омеляна. У народі 31 липня зазвичай приступали до заготівлі про запас всіляких варень і солінь. Обов'язково топили лазні, парили віники з трави та квітів, змивали втому. Інші назви свята: «Омелян», «Омелянів день».

Хто такий мученик Омелян?

У церкві 31 липня вшановується пам’ять святого Омеляна, який постраждав за віру під час гонінь, організованих стосовно християн імператором Юліаном Відступником у IV столітті.

Відомо, що тоді імператор розіслав указ, згідно з яким всі послідовники Христа мають бути покарані. На той час Омелян проживав у місті Доростоле біля Дунаю. Указ зачитали на міській площі, і Омелян, обурений рішенням імператора, подався на капище, де поклонялися язичницьким богам, розбив ідолів і перекинув вівтарі. Містяни-язичники, побачивши це, вирішили, що погром влаштував селянин, що проходив повз, і почали бити його. Однак Омелян зізнався у скоєному вчинку, і невинну людину відпустили.

Самого ж Омеляна довго були, а потім відправили на суд, засудивши до спалення. Однак Бог зберіг життя Омеляну, а вогонь, у свою чергу, вразив язичників, які прийшли поглянути на страту. Після того, як вогонь погас, Омелян ліг на вугіллі і помер.

Прикмети на погоду 31 липня

  • Якщо до 31 липня у берез з’явилося жовте листя знизу, осінь буде теплою і пізньою, а якщо зверху, то ранньою.
  • Зірниці після тривалої негоди – незабаром настануть сонячні дні.
  • Павуки активно плетуть мережі – до довгої сухої погоди.
  • Шишки на ялинці тільки нагорі – морози нескоро прийдуть.
  • Іде дощ – осінь буде сирою.
  • Якщо 31 липня спекотно – перший зимовий місяць буде холодним.

Що можна робити 31 липня

Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде холодною. Для господинь Омелянів день був початком пори домашніх консервацій.

Що не можна робити в Омелянів день

У цей день не рекомендується виходити на вулицю після заходу сонця та підмітати підлогу в будинку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні