Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНазвано два популярні види чаю, які можуть викликати різкий стрибок артеріального тиску

Названо два популярні види чаю, які можуть викликати різкий стрибок артеріального тиску

Этот материал также доступен на русском языке
Підвищений артеріальний тиск – це не лише хвороба літніх людей або людей із зайвою вагою. Все частіше вона діагностується і у молодих українців. Причому сприяти підвищенню тиску може навіть чай.

Так, згідно з дослідженням, два популярні види чаю можуть викликати різкий стрибок артеріального тиску незабаром після вживання, інформує Ukr.Media.

Високий кров’яний тиск є згубним станом, з яким тісно пов’язана схильність до серцево-судинних захворювань, включаючи інфаркт та інсульт. На жаль, підвищений АТ не має явних попереджувальних ознак, тому вкрай важливо стежити за показниками тиску.

У зв’язку з цим вчені попереджають: два популярні види чаю можуть викликати різкий стрибок артеріального тиску протягом декількох хвилин після прийому.

“В той час, як чай визнаний засобом для хорошого здоров’я, наявні дані показують, що деякі сорти чаю сприяють тимчасовому підвищенню артеріального тиску, в першу чергу, через концентрацію в них кофеїну”.

Автори дослідження, чиї результати опублікував журнал Hypertension, спостерігали «різке підвищення артеріального тиску» невдовзі після прийому зеленого та чорного чаю — зокрема, підвищення систолічного та діастолічного артеріального тиску через 30 хвилин після прийому напоїв.

Вчені констатують, що стрибок тиску, можливо після випитого чаю, перевищує збільшення рівня артеріального тиску, яке спостерігається у людей після прийому кави. У той же час, зростання тиску після чаю досить швидко припиняється. Через 60 хвилин після вживання напою показники кров’яного тиску повертаються до свого колишнього порога.

Також вчені відзначають, що у людей, які регулярно п’ють чай, організм не схильний реагувати підвищенням тиску, його реакції на кофеїн спокійніші.

Цікаво, що здатність підвищувати тиск дослідники зафіксували не лише у чорного, а й зеленого чаю – напою, якому зазвичай приписується гіпотензивна дія. Вчені зазначили, що «кофеїн у зеленому чаї може підвищити кров’яний тиск у людей із гіпертонією».

Експерти рекомендують з обережністю пити чай людям, які вживають його рідко і мають хронічні серцево-судинні патології. Насамперед, не слід пити міцно заварені чаї. Їх вживання може бути корисним лише за наявності тиску, у якому погіршується самопочуття і знижується тонус.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, від яких хвороб допоможе позбутися чай каркаде.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні