Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 26 липня – День парашутиста

Цей день в історії: 26 липня – День парашутиста

Этот материал также доступен на русском языке
26 липня у світі відзначають День парашутиста, День есперанто та Міжнародний день збереження мангрових екосистем, День "в один голос", День "Все чи нічого" або День крайнощів, День дядька та тітки.

День есперанто

Есперанто — штучно створена міжнародна мова, яка мала стати міжнародною мовою. Він мав зупинити ворожнечу між різними націями та поєднати мирний світ у єдине ціле. Нині його використовують у цифровому світі. З метою популяризації міжнародної мови у світі створено спеціальне свято – День есперанто, який відзначається щорічно 26 липня. Саме в цей день у далекому 1887 році у світ вийшов перший підручник з есперанто.

День парашутиста

26 липня кожного року в Україні відзначається неофіційне професійне свято – День парашутиста (скайдайвера), яке почали святкувати у 1930 році. Винахідником парашута називають Леонардо да Вінчі. Ескізи пристрою він намалював ще в 1485 році. Британський парашутист Адріан Ніколас довів цей факт у 2000 році, побудувавши парашут за малюнками да Вінчі та здійснивши на ньому успішне приземлення. Парашют у сучасному вигляді з’явився завдяки Луї-Себастьяну Ленорману наприкінці 18 століття.

Що сталося 26 липня в Україні та світі?

  • 1600 – місту Горохів (Волинь) було надано Магдебурзьке право.
  • 1648 – у Старокостянтинові козацькі полки на чолі з Максимом Кривоносом розбили польське військо Яреми Вишневецького.
  • 1657 — Івана Виговського обрано на Чигиринській раді новим гетьманом до повноліття Юрія Хмельницького.
  • 1708 — за наказом гетьмана Івана Мазепи біля Білої Церкви страчено полковника Василя Кочубя, за зраду на користь Петра I.
  • 1709 – Петро I після перемоги у Полтавській битві прибуває до Києва, де пробув місяць.
  • 1887 — у Варшаві опубліковано перший підручник міжнародної мови есперанто “Міжнародна мова”.
  • 1995 — представники 15 країн Євросоюзу підписали Конвенцію про створення Європолу — організацію, яка покликана координувати дії поліції країн ЄС у боротьбі зі злочинністю.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які свята відзначають 18 липня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні