Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія17 липня - Андріїв день: прикмети та звичаї дня

17 липня – Андріїв день: прикмети та звичаї дня

Этот материал также доступен на русском языке
17 липня православна церква вшановує пам'ять Андрія Критського. Святий народився німим, проте відразу після причастя він почав говорити. Після дива Андрій Критський почав посилено вивчати Святе Письмо та богословські науки.

Що відомо про Андрія Критського?

Відомо, що святий Андрій Критський народився Дамаску, його сім’я була дуже релігійною. У 14 років святий переїхав до Єрусалиму, де постригся у ченці та жив у обителі Сави Освяченого. Вважається, що Андрій Критський вів дуже стримане та благочестиве життя.

Андрій Критський також був архієпископом у місті Гортіна на Криті. Там він виявив себе, як хороша людина, вчитель та ієрарх-богослов. Святий помер Мітіліні (Єресос) на острові Лесбос, написавши багато гімнів та богословських праць.

Цей святий має велике значення для християн східного обряду, оскільки він є автором “Великого покаянного канону”, який співається щоразу під час Великого посту. Вважається, що Андрій Критський написав його перед смертю. Цей канон містить біблійні історії разом із моральними настановами. Андрій Критський пояснює, що отримати вічне життя можна тільки, звільнившись від земних пристрастей і наслідуючи життя пророків.

Традиції та звичаї в день Андрія Налива

У народі цей день називали “Андрій Налива”. Це пов’язано з тим, що до його іменин на полях наливались озимі культури. “Озимі в наливах дійшли”, – зауважували люди. Також почитали овес, про який шанобливо говорили: «Батюшка овес до половини вріс». Зате гречка тільки-но починала сходити. «Овес у каптані, а на гречі і сорочки немає», — жартували селяни.

Ритуальною стравою дня була смачна та ситна вівсяна каша з олією. Але першими овес не їли. Спочатку треба було як слід нагодувати коней, адже від їхньої сили та витривалості залежав успіх літніх жнив. Кінь у полі та на лузі був незамінним помічником селянина. Також коням давали подихати паром від вареного вівсяного лушпиння. Вважалося, що за допомогою такої нехитрої процедури тварина весь рік не хворітиме.

Прикмети на погоду 17 липня

На деревах з’явилося жовте листя – буде рання осінь.

Багато хмар – до тепла.

Грім особливо голосно гримить – незабаром піде град.

Багато ягід у лісі – до холодної зими.

17 липня вечірня та ранкова зорі червоні – перед негодою.

Яскрава веселка на небі – до сильного дощу.

Який Андрій – такий і Калинник (11 серпня).

Багато ос літає – взимку буде морозно.

Що не можна робити 17 липня?

Залишати маленьких дітей самих у приміщенні, навіть у їхній власній кімнаті. Наші предки були впевнені, що темна сила налякає дитину і навіть накличе на малюка хвороби.

Лаятися і поганословити – це може погано позначитися на здоров’ї.

Робити великі покупки. Все придбане в цей день може швидко вийти з ладу або перестати подобатися.

Віддавати в ремонт взуття, особливо якщо ви готуєтеся до подорожі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні