П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 16 липня - День бухгалтера в Україні

Цей день в історії: 16 липня – День бухгалтера в Україні

Этот материал также доступен на русском языке
16 липня – Всесвітній день змій, День бухгалтера, День постанови Декларації про суверенітет України.

Всесвітній день змій

16 липня відзначається Всесвітній день змії, він був створений, щоб допомогти людям дізнатися більше про плазунів.

Сьогодні на планеті мешкають понад 3460 видів змій. Вони мешкають на всіх континентах, крім Антарктиди та кількох великих островів Атлантичного та Тихого океану. Деякі змії отруйні, але неотруйні представлені великою кількістю видів. Розмір більшості змій не перевищує одного метра. Найбільші змії на Землі — сітчастий пітон та водяний удав анаконду.

В Україні налічується 11 видів змій. З них лише 3 види є отруйними – гадюка степова, гадюка звичайна та гадюка Микільського. Вони занесені до Червоної книги України. Також охороняються всі види полозів та мідянка. Більше того, в Україні проживає 2 види вужів, які не занесені до Червоної книги України, але їх часто плутають із гадюками.

День прийняття Декларації про суверенітет України

Документ про проголошення державного суверенітету України було ухвалено Верховною Радою Української PCP 16 липня 1990 року.

У преамбулі Декларації наголошувалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як “верховенство, самостійність, повноту та неподільність влади республіки в межах її території, незалежність та рівноправність у зовнішніх відносинах”.

У Декларації було положення про громадянство, економічну самостійність України, намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи, сформувати державний бюджет, а за необхідності запровадити власну валюту та ін.

Декларація визнавала самостійність республіки у вирішенні питань науки, освіти, культурного та духовного розвитку української нації.

День бухгалтера в Україні

Дата обиралася невипадково, адже саме цього літнього дня 1999 року урядом було прийнято закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”. З цього моменту 16 липня щороку в Україні офіційно відзначається День бухгалтера та аудитора.

Це свято для тих, хто пов’язаний з бухгалтерською чи аудиторською діяльністю, для викладачів ВНЗ та їхніх студентів, майбутніх професій у сфері бухгалтерського обліку та аудиту.

Від бухгалтерії залежать: стабільна робота та своєчасні розрахунки; звіти без штрафів та податки без переплат; фінансовий стан підприємства чи організації загалом.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли відзначають день цукрового печива.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні