Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯчмінь на оці: причини появи та як лікувати

Ячмінь на оці: причини появи та як лікувати

Этот материал также доступен на русском языке
Відчувши біль і побачивши червоний "вузлик" біля вій, нерідко думаємо: "Напевно, вітром надуло!" Хвороба, яку в народі називають ячмінь, вражає і дорослих, і дітей. Яка інфекція її провокує? І як найпростіше вилікувати?

Що таке ячмінь?

Ячмінь – це запалення волосяної цибулини чи сальної залози краю повіки. Його може спровокувати інфекція, що легко потрапляє на око з брудних рук, а переохолодження сприяє її активізації. Причому поява ячменю характерна не тільки для холодної пори року, він може з’явитися і влітку.

«Вузлик» червоніє, набрякає, за кілька днів у його центрі з’являється голівка з гноєм. Але на це чекати не слід. Чим раніше розпочати лікування ячменю, тим краще.

Бабусині методи боротьби з ячменем

Існує чимало перевірених «бабусиних» методів боротьби.

Наприклад, вигрівання ячменю гарячим вареним яйцем. Але це може погіршити стан, адже тепло посилює розвиток інфекційного процесу, особливо якщо він уже у розпалі. Не варто й видавлювати гній – поширюючись із кров’ю, бактерії здатні дістатися навіть головного мозку.

Помітивши ячмінь, потрібно намотати ватку на сірник, змочити спиртовим розчином календули і дуже обережно, щоб не потрапити в очі, торкнутися запаленої ділянки. Корисне та акуратне промивання повік натуральним дьогтьовим милом щонайменше протягом трьох тижнів.

Як відрізнити ячмінь від халязіону?

Але перш, щоб уникнути небажаних наслідків, за першої ж нагоди покажіть око лікарю. За потреби він пропише антибактеріальні краплі, мазі, а насамперед визначить походження «гульки» на повіках, адже ячмінь дуже просто переплутати з халязіоном — запаленням не сальної, а мейбомієвої залози. Різниця в тому, що остання розміщена не на поверхні повік, а у внутрішньому, хрящовому шарі. Вона виробляє жировий секрет. Якщо ж протока з певної причини перекрита, вона накопичується, і «горошина» на повіці збільшується. На початкових стадіях халязіон швидко піддається лікуванню мазями та фізіопроцедурами, гормональними препаратами. Але перш, ніж їх застосовувати, потрібно переконатися, що потрібні саме вони.

Кліщ демодекс – у чому небезпека

Точний діагноз дуже важливий, тому що до запалення на повіці нерідко призводить і демодекс – мікроскопічний підшкірний кліщ, який паразитує в сальних залозах. Багато хто заражений кліщем, але не здогадується про нього, поки він не активізується. Це зумовлює як переохолодження, і, до речі, згадане вже прогрівання повік.

Виявити наявність паразита можна спеціальним мікроскопічним дослідженням (неозброєним оком кліща помітити неможливо). Якщо болісний «вузлик» на повіці спровокував кліщ, то промивання чаєм, очні мазі з антибіотиками чи стероїдами є неефективними і навіть можуть нашкодити. У такому разі передусім потрібні спеціальні засоби антидемодекозної дії.

Які вітаміни корисні для здоров’я очей?

Для здорових повік, як і для організму в цілому, велике значення має наявність у раціоні вітамінів (насамперед С, Е та каротину), які у великій кількості містяться в яблуках, моркві, гарбузі, олії. Ці вітаміни сприяють зволоженню очей, шкіри, нормальної циркуляції крові в судинах, що і захищає від запалень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні