П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 3 липня - День Військово-Морських Сил Збройних Сил...

Цей день в історії: 3 липня – День Військово-Морських Сил Збройних Сил України

Этот материал также доступен на русском языке
3 липня відзначається безліч свят: День таємної дружби, Міжнародний день кидання каменю, День «Тримайтеся подалі від сонця», День подяки повітряному кондиціонеру та Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів, День компліментів відображенню, Свято вогнів та День шоколадних вафель, День смажених молюсків та День "Зробіть лякало". Навіть День американського бидла є у календарі 3 липня.

Свята 3 липня

День Військово-Морських Сил Збройних Сил України

 

Щорічно у першу неділю липня відзначається День Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

З усіх найбільш значних дат в історії українського морського флоту саме на липень припадають дати, які були враховані при визначенні дати свята. Це — оголошення закону про уніформу для українського флоту (15 липня 1918 р.), ухвалення закону про Військово-морський прапор (18 липня 1918 р.), створення постійно діючої сполуки Військово-морського Флоту Української держави — бригади тральщиків (липень 1918 р.). ), перехід сторожового корабля СКР-112 під юрисдикцію України (липень 1992 р.), проведення перших оперативно-тактичних навчань Військово-Морських Сил України під прапором Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України – Президента України (липень-серпень 1996 р.).

А найвагомішою з історичних подій для встановлення дати святкування Дня Військово-Морських Сил в Україні визнано морський похід та перемогу київського князя Олега під Константинополем у червні-липні 907 року.

День зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗСУ

В Україні 3 липня відзначається День зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗСУ. Зенітники разом з іншими військовими захищають повітряний простір над українськими містами та важливими стратегічними об’єктами.

Вони відбивають авіаційні та ракетні удари окупантів. Командувач Повітряних Сил ЗСУ, генерал-лейтенант Микола Олещук привітав зі святом.

Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення зенітно-ракетні війська знищили понад 530 повітряних цілей росіян, урятували тисячі життів українців та десятки об’єктів інфраструктури.

День працівників морського та річкового флоту

День працівників морського та річкового флоту – це професійне свято працівників морського та річкового флоту встановлено указом президента України Петра Порошенка від 12 червня 2015 року. День працівників морського та річкового флоту відзначають щорічно у першу неділю липня.

В Україні налічується 13 континентальних морських портів, пропускною спроможністю 262 млн. тонн на рік, в яких працюють 25 тисяч співробітників. На внутрішніх водних шляхах діють 16 річкових портів та терміналів пропускною спроможністю 60 млн тонн на рік.

3 липня 2022 року – цей день в історії України та світу

964 – Київська Русь здобула перемогу у війні з Хазарським каганатом.

1608 – французьким дослідником С. де Шамплейном засновано канадське місто Квебек.

1841 – англійський астроном Джон Адамс оголосив про відкриття ним планети Нептун.

1880 – провідні європейські країни та США підписали Марокканську конвенцію про визнання незалежності Марокко.

1885 – українські емігранти створили у США товариство взаємодопомоги «Братство святого Миколая».

1886 – Карл Бенц з Мангейма здійснив перший у світі виїзд на автомобілі власної конструкції, досягнувши швидкості о 16 км/год.

1897 – у результаті багатогодинних обговорень у ресторані «Слов’янський базар» Станіславський та Немирович-Данченко вирішили створити народний театр.

1915 – випущені перші в Туреччині паперові гроші.

1928 – у продажу з’явилися перші телевізори. Коштували вони 75 доларів.

1936 – ухвалою Ради народних комісарів створено ДАІ.

1940 – Бессарабія та Північна Буковина увійшли до складу УРСР.

1949 – «Енола Гей» – бомбардувальник, який скинув атомну бомбу на Хіросіму, – став експонатом музею Смітсонівського інституту.

1954 – у Великій Британії скасовано карткову систему.

1960 – конгрес США ввів заборону на імпорт цукру з Куби.

1973 – у Гельсінкі розпочала роботу Нарада з безпеки та співробітництва в Європі (НБСЄ). Через два роки у столиці Фінляндії буде підписано Заключний акт.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні