Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаГрошіПочалися блокування банківських карток українців

Почалися блокування банківських карток українців

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні під час війни почали блокувати банківські картки клієнтів. Це відбувається при досягненні готівкових надходжень у загальній сумі 400 тисяч гривень. Інформація про такі рахунки передається до СБУ.

Українці масово скаржаться на “свавілля” співробітників банку ПУМБ. Якщо на рахунку накопичується 400 тисяч гривень, банк вимагає надати документи, що підтверджують легальність коштів.

У ПУМБі повідомили, що розпочали блокування грошей українців у відповідь на новий закон, який запрацював з 17 березня. Банк обмежив операції клієнтів, яким раніше дозволялося зараховувати на рахунки 400 тисяч гривень на місяць. Зараз – ця сума розрахована на весь період дії воєнного стану.

Зазначено, що банк надсилає дані про клієнта та його операції до Служби безпеки України. Рахунки розблокуються лише коли правоохоронці підтвердять, що не підозрюють людину у фінансуванні тероризму та інших злочинних діях. Спрогнозувати термін проблематично.

При наданні необхідних документів розблокування рахунку відбудеться не пізніше наступного робочого дня з дня надання дозволу СБУ, повідомила “Країна”.

За чинним законодавством щодо фінансового моніторингу, максимальною вважається сума на рахунку 400 тисяч гривень. Виняток передбачено лише для коштів, які спрямовують на купівлю військових облігацій Міністерства фінансів та потреб української армії.

Мова лише про поповнення рахунку готівкою через платіжний термінал касу банку або банкомат. Обмеження не стосуються випадків безготівкового перерахування. Якщо кошти направили з одного рахунку на інший – проблем не повинно бути.

Адвокат Ростислав Кравець уточнив, що суперечки людей з банками щодо фінансового моніторингу, як правило, ні до чого не призводять, як і судові позови. Українцям краще надати пояснення банку, а також не вносити на один рахунок великих сум готівкою. Безпечніше відкрити рахунки в різних банках та використовувати різні картки.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні