Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк зрозуміти, що організму не вистачає води: три сигнали про зневоднення

Як зрозуміти, що організму не вистачає води: три сигнали про зневоднення

Этот материал также доступен на русском языке
Вода дуже важлива для життя. Лікарі рекомендують дорослим пити від 800 мл до 1,5 літри на день. Якщо ви не дотримуєтеся цих рекомендацій, можете отримати шкідливі неприємності. Саме про них сьогодні й поговоримо.

Якщо вас сильно тягне на солодке

Зневоднення часто маскується під голод, тому коли ваше тіло вимагає цукру, то вам, ймовірно, не вистачає води. Чому так? Коли ви займаєтеся будь-якою активністю в зневодненому стані, ваше тіло витрачає глікоген (основну форму зберігання глюкози в клітинах) більш швидкими темпами, тим самим виснажуючи запаси. А після виснаження організм сигналізуватиме про необхідність поповнення рівня глікогену — звідси і потяг до солодкого.

Ваша шкіра стає схожою на пластилін

Вона має здатність розтягуватися, а потім повертатися у вихідний стан. Йдеться про тургор шкіри. Якщо організм зневоднений, тургор шкіри знижується. Експерти пропонують найпростіший спосіб перевірити, чи зневоднений ваш організм: ущипніть себе за руку і подивіться, як швидко шкіра повертатиметься в колишній стан. Якщо вона затрималася в такому стані на кілька секунд, ви зневоднені, і з цим треба щось терміново робити.

Неприємний запах з рота

Одна з функцій слини – очищення рота, що запобігає неприємним запахам. Коли ви зневоднені, виробляється менша кількість слини, яка не в змозі боротися з бактеріями. Цей факт, до речі, також є значною мірою винуватцем несвіжого ранкового дихання: під час сну виробляється менше слини, що сприяє збільшенню кількості бактерій у роті.

При зневодненні слідуйте простим порадам:

  • тримайте під рукою пляшку води, щоб вживання її стало звичкою;
  • їжте більше фруктів та овочів – вони можуть містити до 20 відсотків необхідної щоденної норми рідини;
  • поліпшіть смак води, додавши до неї м’яту, лимон;
  • пийте воду кімнатної температури.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чем опасно обезвоживание.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні