Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниМінімальна пенсія вдвічі нижча за реальний прожитковий мінімум для пенсіонера, - Інститут...

Мінімальна пенсія вдвічі нижча за реальний прожитковий мінімум для пенсіонера, – Інститут демографії

Этот материал также доступен на русском языке
У липні на українських пенсіонерів чекає черговий перерахунок пенсій, пов'язаний зі збільшенням прожиткового мінімуму. Так, мінімальна пенсія зросте на 93 гривні.

Таке підвищення не покриє інфляцію, оскільки реальний прожитковий мінімум для пенсіонера вже вдвічі вищий за мінімальну пенсію.

Про це розповіла старший науковий співробітник Інституту демографії Лідія Ткаченко.

За її словами, цифра, яка використовується як прожитковий мінімум, – “розрахункова”, вона не відповідає реальним потребам для забезпечення мінімального рівня життя. Водночас, з урахуванням оцінної інфляції на 2022 рік у розмірі 20%, мінімальна пенсія цього року мала становити 4680 гривень. І тут пенсіонери справді змогли б залишитися лише на рівні забезпечення мінімальних потреб. При цьому мінімальну пенсію підвищать із 1934 до 2027 гривень.

Таким чином, більшість українських пенсіонерів продовжуватимуть виживати далеко за межами розрахункової бідності.

Нагадаємо, що підвищення пенсій у липні пов’язане із перерахунком прожиткового мінімуму. Справа в тому, що за законом українці не можуть отримувати пенсію менше ніж один і більше десяти прожиткових мінімумів. Крім того, до цього показника прив’язані й надбавки за наднормативний стаж.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, скільки пенсіонерів виїхали за кордон через війну.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні